Gazdaság

2009.07.22. 02:27

Hitelre vár a magyar agrárvilág

Budapest - Levélben fordult a Magyar Agrárkamara Nyers Rezsőhöz, a Magyar Bankszövetség főtitkárához, hogy a kereskedelmi bankok biztosítsák a termelők forrásigényét.

Vas Népe

A Magyar Bankszövetség és a Magyar Agrárkamara vezetői arról egyeztettek a közelmúltban, mekkora összegű és milyen szerkezetű hitelre van szüksége a mezőgazdaságnak. A köztestület összesítése alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pályázataihoz kapcsolható beruházásokhoz mintegy 294 milliárd forint támogatást fizetnek ki. Az önrész előteremtéséhez a gazdálkodóknak legalább fele részben hitelt kell felvenniük. Így rövid távon az agráriumban minimálisan 75 milliárd forintnyi beruházási hitelre lehet szükség a Magyar Agrárkamara közleménye szerint. A gabonapiaci helyzet miatt további mintegy 10 milliárd forintra lesz szükség az ágazat biztonságos finanszírozásához. Az egyéb növénytermesztési ágazatokban szintén hasonló nagyságú forgóeszközhitel- igény jelentkezik. Összességében tehát mintegy 100 milliárd forintos hiteligénnyel számol a kamara, amely a termelés és a fejlesztések folyamatosságának biztonságos folytatásához szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!