Gazdaság

2009.07.15. 02:28

Népszerű a köztartozásmentes adatbázis

Győr - Év eleje óta érhető el és egyre népszerűbb az adózók körében az APEH köztartozásmentes adózói adatbázisa. Vas megyéből június 10-éig 268-an regisztráltak az adatbázisban.

Burkon László

Elektronikus szolgáltatásainak kínálatát bővítette az APEH a köztartozásmentes adózói adatbázissal, ami az úgynevezett nullás adóigazolásokért történő sorban állást válthatja ki, s a köztartozásmentesen működő cégek, vállalkozások és vállalkozók nevének megjelenítésével a jogszerűen működő társaságokat segíti.

Az a vállalkozás, amely az összes bevallási kötelezettségének eleget tett, és adófizetési kötelezettségeit is teljesítette, kérheti azt, hogy az adóhivatal vegye fel a köztartozásmentes adózók listájára. Ha valaki ebben az adatbázisban szerepel, akkor a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseknél már nem kell az APEH-tól együttes adóigazolást kérnie, mert az a szervezet, amelyik a kifizetést teljesíti, megnézi az interneten az adóhivatal listáját, amely archivált, mindig visszakereshető egy adott időpontra.

Az adóhivatal az új elektronikus szolgáltatás mellett megtartja a hagyományos eljárást is, azaz továbbra is kérhető elektronikusan és papíron is adóigazolás. Az adóhatóság honlapján közzétett listához bárki hozzáférhet, a lista azon adózók nevét és adószámát tartalmazza, akik megfelelnek a törvény által meghatározott feltételeknek.

A köztartozásmentes adatbázisba az adózók a 09UK21 adatlap kitöltésével - kizárólag elektronikus úton - illetékmentesen kérhetik a felvételüket. A kérelemhez az adatlap az adóhatóság honlapjáról tölthető le. A köztartozás-mentes adózói adatbázist minden hónap 10. napján frissítik, az adatsorban azok az adózók maradhatnak, akik továbbra is megfelelnek az előírt feltételeknek.

Az adatbázis a nyugat-dunántúli régióban is egyre népszerűbb - tudatta az adóhatóság régiós igazgatósága. Érdeklődésünkre elmondták: lehetőség van arra is, hogy amennyiben az adózó tovább már nem kívánja szerepeltetni az adatait a listán, saját kérelmére az adóhatóság a jövőre vonatkozóan törli az adatbázisból. A törlési kérelem ugyanúgy kizárólag elektronikusan nyújtható be, mint a felvételi kérelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!