Gazdaság

2009.07.29. 02:29

Schott Forma Vitrum Kft.: négy műszakban gyártják az ampullákat, karpullákat Lukácsházán

Lukácsháza - Az újabb, 1,6 milliárd forintosra tervezett fejlesztés azt jelzi, hogy a SCHOTT Forma Vitrum Kft.-nek a jövőben is kiemelt szerepe lesz a cégcsoport európai egységei között. Az üzemben egyébként a gyártósori pozíciók hónapokra előre foglaltak, a termelés négy műszakban, szinte megállás nélkül zajlik.

Kiss Tamás

Mint arról a nemzetközi híradásokból értesülhettünk, az egyebek mellett az üveg- és az autóiparnak, a háztartástechnológiának is beszállító, továbbá a KF ágazatban is érdekelt német SCHOTT-csoportot is érzékenyen érintette a recesszió. És akkor jöjjön a jó hír: a cégcsoport gyógyszeriparban érdekelt svájci központú cégének leányvállalataként ampullákat, üvegcséket és karpullákat is gyártó lukácsházi SCHOTT Forma Vitrum Kft. viszont továbbra is folyamatosan termel. És fejlődik.

Mert nézzük csak, először mondjuk a forgalmat. Nos, mint azt Szerdahelyi Zoltán gyárigazgató érdeklődésünkre elárulta, e tekintetben semmi okuk a panaszra, hiszen rendkívül jó három negyedévet tudhatnak maguk mögött, s jelen állás szerint októberig, az üzleti év végéig további 3-4 százalékkal bővülhet a termelés.

A szakzsargonnal szólva: a gyártósori pozíciók hónapokra előre foglaltak, a termelés négy műszakban, megállás nélkül zajlik. Ennek, s ahogy azt Szerdahelyi Zoltán megfogalmazta: az időnként szigorú, de mindig racionális költséggazdálkodásnak köszönhetően nem volt szükség létszámleépítésre vagy munkaidő-csökkentésre. Hogy ez így is maradjon, a pénzt egyrészt a jövőben is megfogják, másrészt pedig a cég jövőjébe fekteti azt be a tulajdonos.

Vagyis: újabb fejlesztés, fejlődés várható!

(Igen, újabb, mert mint arról annak idején beszámoltunk: a német-svájci vállalkozás 2007 nyarára kétmilliárd forint körüli beruházásban új, 3200 négyzetméteres üzemcsarnokot épített, a berendezéséhez, a szükséges műszaki infrastruktúra kialakításához pedig 425 millió forintos gazdaságfejlesztési támogatást nyert.)

A mostani, kétéves projekt - 400 milliós pályázati segítséggel - 1,6 milliárd forintos fejlesztésről szól, s az összegből műszaki fejlesztésre, innovatív megoldások telepítésére és tényleges kapacitásbővítésre is futja majd. A pályázat előminősítése néhány hete már meg is történt, s a gyárigazgató szerint ennek alapján optimistán várhatják a döntést.

- Azt gondolom, hogy a tulajdonos lépésein látszik, hogy a gyárunknak a jövőben is kiemelt szerepe lesz az európai egységek között. Ez pedig egyértelműen az itt folyó minőségi munkának tudható be, egész pontosan annak, hogy milliárdos darabszámok mellett, magas színvonalon tudunk termelni. De azt is mondjuk ki bátran, a jövőben sem hibázhatunk - közölte Szerdahelyi Zoltán.

Az elvárások tehát magasak, a cég HR vezetőjétől, Bosnyák Szilviától azonban azt is megtudtuk, hogy a képzeletbeli másik serpenyőbe is egyre több dolog került és kerül bele a jövőben is. Jó példa erre az idén januárra elkészült, 1100 négyzetméteres szociális kiszolgálóépület. A beruházás nyomán ugyanis az étkező és az öltözők kikerültek a gyártócsarnokból, a dolgozók így a korábbinál nagyságrenddel jobb munkahelyi és szociális körülmények közé kerültek. Az új létesítmény két 300 férőhelyes, kényelmes öltözője, hűtőkkel, mikrókkal felszerelt étkezdéje valóban komoly előrelépés, s e sorok írója szerint legalább ennyire érdemleges, hogy a SCHOTT Forma Vitrum Kft.-nél elhatározták: a jövőben nagyobb figyelmet szentelnek a dolgozók egészségi állapotának. Bosnyák Szilviától megtudtuk: a cég hagyományos, leállás előtti nyári összejöveteléhez kapcsolódóan az ÁNTSZ szakmai segítségével, és persze az üzemorvos bevonásával, egészségnapot hirdettek, s nagy örömükre a cég 540 dolgozója közül a többség jelezte is, hogy szívesen részt venne a (vérnyomás-, csontsűrűség-, testtömeg-index, hallás, vércukor-, koleszterinszint-mérő) vizsgálatok valamelyikén, vagy akár azok közül többön is.

Aztán pedig jöhet a pihenés. Persze nem mindenkinek, hiszen a kéthetes leállás alatt a karbantartók gőzerővel dolgoznak majd azon, hogy karácsonyig ismét napi 24 órában folyhasson a termelés. Márpedig a megrendelések tükrében erre nagyon is megvan az esély.

A SCHOTT Forma Vitrumnak vannak már a H1N1 vírus oltóanyagával kapcsolatos megrendelései is. A cégcsoport kiemelkedő erőssége, hogy 4 földrész 12 gyárában példa nélküli globális szolgáltatással van jelen, s termékeek nagy részét különböző termelési helyekről is tudják szállítani. Vevőik így okkal bízhatnak abban, hogy egy járványközeli esetben is a földrajzi helyzettől függetlenül gyors, biztonságos és rugalmas szolgáltatást kapnak a SCHOTT csoporttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!