Gazdaság

2009.10.29. 07:05

Ellenőrzések szüret idején

Főként délután, késő este, hétvégeken tartották az ellenőrzéseket az adóhatóság munkatársai a Szüret II. elnevezésű akció során, a feltárt hiányosságok aránya ezúttal is meghaladta a 20 százalékot.

Burkon László

A vizsgálatok során a régió területén az ellenőrök ott voltak például Mosonmagyar-óváron a Szigetköz ízei, a vármegye borai elnevezésű rendezvényen, a kőszegi szüreti felvonuláson, továbbá a balatongyöröki Őszünnepen, s ha már ott jártak ezeken a kiemelt programokon, a környező csaknem húsz településen is végeztek ellenőrzéseket.

A feltárt hiányosságok aránya meghaladta a 20 százalékot, vagyis minden ötödik ellenőrzés bizonylatolás elmaradását, illetve foglalkoztatottak be nem jelentését tárta fel. Továbbra is az alkalmi munkavállalói könyv vezetéséhez kötődik a legtöbb hiányosság, pedig - mint a revizorok megfogalmazták, szerintük - a törvény minden részletre kiterjedően leírja a teendőket. Azaz a munkáltatónak a munkavállaló munkába lépésekor a megfelelő rovatokat - munkáltató neve és székhelye, adószáma vagy adóazonosító jele, a munkavégzés helye és napja, a munkakör, a kifizetendő munkadíj - ki kell töltenie.

A közteherjegy helyén aláírásával igazolnia kell a munka megkezdésének a tényét. A munkáltatónak a munkavégzés befejezésekor kell naponta a közteherjegyet beragasztani, és ezt követően azt aláírásával érvényesíteni. A munkavállalónak a napi munkába lépést követő munkáltatói bejegyzések után az alkalmi munkavállalói könyvet magánál kell tartania.

Ezek után nehezen bizonyítható a foglalkoztatótól elvárható kellő körültekintés, ha a szüreten lévő tizenegy személy - ilyet is tapasztaltak az ellenőrök - alkalmi munkavállalói könyvecskéjét a vállalkozó magánál tartja, és csak órákkal a vizsgálat megkezdését követően tudja az adóellenőrök rendelkezésére bocsátani - akkor már kitöltött állapotban.

Az akció egyik fokozott érdeklődéssel kísért része volt a baráti alapon végzett munka adóhatósági minősítése. Az APEH régiós igazgatósága többször kinyilvánította, hogy az értelmező szótár szerinti klasszikus tartalommal kalákában végzett munka nem adójogi kategória.

Az APEH minden esetet egyedileg bírál el, minősít, de általánosságban mégis elmondható, hogy a családok viszonosságon, kölcsönösségen alapuló önkéntes segítsége nem tartozik az adózás rendjéről szóló törvény szerinti bejelentési kötelezettség alá. A revizorok szert a bizonylatolások és a foglalkoztatottak bejelentésének elmaradása az érintett tevékenységek alkalmi jellegéből adódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!