Gazdaság

2009.10.27. 03:28

Őszi ásás, talajművelés

A talajművelés évezredek óta a növénytermesztés egyik alapja.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az őszi szántás és ásás célja a szerves trágya, vagy annak hiányában a foszfor- és káliumtartalmú műtrágyák aláforgatása. A növények termesztése során a talajfelszín leromlik, elporosodik. A feltalajban tömődött réteg képződik, és megbomlik a levegő-víz helyes aránya.

Az optimális talajviszonyokat őszi szántással, ásással tudjuk megteremteni. A szántásnál, ásásnál a felső, leginkább elporosodott, szerkezet nélküli rész kerüljön a barázda fenekére. Törekedjünk arra, hogy a munka során a legkisebb rögök keletkezzenek, a morzsaképződés pedig maximális legyen. A művelés minőségét a talaj nedvességtartalma és kötöttsége határozza meg.

A szántás és ásás egyik minőségi kategóriája az ormosság. Az ormosság fokát az ormok tetejétől a teknőszerű mélyedések legalacsonyabb pontjáig mért függőleges távolság adja.

Az őszi szántás és ásás ideje október és november hónap, addig végezhető, míg a tartós téli fagyok nem érkeznek meg. Azt szokták mondani, hogy kifagyott az eke a talajból.

A legrosszabb minőségben elvégzett őszi talajmunka is jobb, mint egy tavaszi szántás.

Az őszi szántás és ásás ősszel történő elmunkálását, a talajfelszín egyengetését - kötött talajon - nem ajánlják, erre a munkára majd tavasszal kerüljön sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!