Gazdaság

2009.10.01. 08:06

Szomorú őszidő - nehéz helyzetben a gazdálkodók

Megyei körkép - Több mint felére csökkent egy év alatt a napraforgó átvételi ára, s bár az idén a kukorica is sikernövénynek indult , s jók is a termésátlagok, az értékesítéssel bajok vannak.

Takács Gábor

Hozzátette, hogy a napraforgó nagyon jó növény , a vetésforgóba könnyen beilleszthető. - Ezért is szomorú, hogy egyre inkább hiányzik a termesztési körből, s bár a napraforgó korábban gazdasági sikerrel termeszthető növény volt, mára ráfizetéses, mivel nagyon olajárfüggő - mondta a főfalugazdász.

Mátyás István, az ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet vezetője elmondta, hogy 32 mázsa napraforgót arattak le hektáronként, ezt 50 ezer forintért tudták értékesíteni, ami csak az önköltséget fedezi, nyereséget nem tartalmaz. A megyében másutt is hasonló termésátlagok voltak.

Jelenleg a kukoricát aratják, Vas megyében a második legnagyobb termőterületen, 35 ezer hektáron található a növény. Dr. Nikl János szerint az idei esztendőben kifejezetten jó, hat tonna feletti a termésátlag, sőt lesz olyan terület, ahol ezt a mennyiséget is túlszárnyalják, a megye északi részén 12-13 tonnával számolnak. A növénynek kedvezett az időben érkezett csapadék. Ennek ellenére sem lesz sikernövény a kukorica, tonnánkénti ára csak 22-25 ezer forint.

Itt az ősz, újra kezdődik a vetés, a repce már a földbe került. Sok gazdának még kiegyenlítetlen számlái vannak, továbbá a drága növényvédő szereket, műtrágyát és vetőmagokat nem tudták megvásárolni, mert a gabona raktáron maradt.  A takarmánygabonára sincsen kereslet.

A megyében egyes gazdaságoknál mégsem ez jelenti a legnagyobb problémát. Kárpáti Zoltán, a Csörnöcmenti Mezőgazdasági Szövetkezet vezetője elmondta, hogy idén nyáron az 1965-ös szintnél is magasabban tetőzött a Rába, 617 hektár szántóterületet érintett az árvíz. A 254 hektáron álló kukorica és 134 hektárnyi búza szinte teljesen megsemmisült. A gazdaságot így 70 millió forint kár érte.

- Az állatokat másfél hónapra be is kellett hajtani, nem tudtak kint lenni a legelőkön, ez is sok költséggel járt. Ezeken a területeken nem tudtuk a szalmát betakarítani, helyette kénytelenek voltunk a segítőkész szomszédos vállalkozásoktól vásárolni. Búzából viszonylag keveset, hektáronként 0,8 tonnát sikerült csak betakarítani. A kukorica pedig eltűnt a területről. Valami megváltozott itt a térségben, esik 20 milliméter csapadék, és már tele is van a Rába. Ettől még nem szabadna árvízveszélynek lennie. Óriási probléma, hogy az árterek beiszaposodtak és felgyomosodtak, így ősszel ezeken a helyeken nem is tudunk vetni - tette hozzá végül Kárpáti Zoltán.

Szájer István, a Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke elmondta, a nyáron a Rába hétszer öntötte el a gazdaság területét. A Pinka és a Strém vízszintje pedig egy méterrel volt magasabb, mint az azt megelőző időszakban. Így nem meglepő, hogy a szövetkezetben összesen 1022 hektárt borított el június végén, július elején a víz. A kár a megmunkált földterületnek több mint 63 százalékát érintette. A megmaradt területen, ahol tudták, lelopták a termést a földekről , de a víz a szalmát így is elvitte.

- Gyakorlatilag tömegtakarmány előállítására nem volt lehetőségünk. A gazdasági válság elemi katasztrófával is társult. Ember legyen a talpán, aki ilyen körülmények között talpon tud maradni. A belvíz miatt elgyomosodott a terület, esély sincsen az őszi vetésre, továbbá magas a talajvíz, ezáltal a föld nem dolgozható meg. A gazdaságunkat 133 millió forint kár érte. Az elázott területen belátható időn belül semmilyen mezőgazdasági tevékenységet sem lehet folytatni - mondta Szájer István.

A kukoricatáblák jelentős részét is elöntötte az ár, a maradék terményt pedig az árvíz alatt teljesen kiéhezett vadak lelegelték. Ez is jelentős terméskiesést eredményezett. A szövetkezet a károk enyhítése érdekében mintegy 90 hektáron rövid tenyészidejű kukoricát vetett a repceföldbe, ez legalább jó lesz az állatoknak a silókukorica pótlására.

- Az elmaradt termésmennyiséget valamelyest így tudtuk pótolni, de ez a minőség rovására ment. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A gabona, az olajas magvak és a tej felvásárlási ára egy év alatt 40-50 százalékot csökkent, a műtrágya ára pedig a duplájára emelkedett. Sajnos napjainkban gazdasági háború folyik, és ennek áldozatai a termelők - tette hozzá végül Szájer István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!