Gazdaság

2009.10.02. 05:56

Vasi építőipar: mínusz 15 százalék

Győr - Tizenöt százalékkal esett vissza a vasi építőipar teljesítménye az idei év első felében. Az ágazat kilátásai - a megrendelések ismeretében - továbbra sem túl jók.

Burkon László

A megye építőipari vállalkozásainak gazdasági potenciálja - területi kitekintésben - meglehetősen szerény - állapítja meg a KSH jelentése. Az első félévi teljesítmény nagysága az országosnak mindössze 1,4 százalékát tette ki, a nyugat-dunántúlinak pedig a 17,1 százalékát képviselte. Az egy lakosra jutó termelés mindössze négy megyében volt az itteninél alacsonyabb.

A kibocsátás nagysága közel hasonló mértékben esett vissza mindkét építőipari állománycsoportban. A teljesítések 41,7 százalékát képviselő épületépítési feladatok értéke 16,5 százalékkal, az egyéb építményeké (utak, közművek kialakítása, rekonstrukciója) 13,6 százalékkal csökkent. Érték alapon a teljesítmény 43,8 százalékát az egyéb építmény építése ágazat adta, melynek volumene 21,1 százalékkal maradt el az egy esztendővel korábbitól. Ezen belül egyedül a közműépítésben történt növekedés.

Az épületek építése ágazat kibocsátása nem érte el a bázisidőszakit, viszont az e feladatok döntő hányadát kitevő lakó- és nem lakóépületek építésének volumene 2,2 százalékkal nőtt. A speciális szaképítési tevékenységek termelési értékének felét produkáló épületgépészeti szerelés ötödével csökkent egy év alatt. Az ágazaton belül csak a kisebb súlyt képviselő épületasztalos-szerkezet szerelése, padló-, falburkolás, festés, üvegezés és az egyéb speciális szaképítés szakágazat tudta növelni teljesítményét.

Az első félévben a termelés mindegyik fontosabb cégméret kategóriában csökkent. A munkák 44,5 százalékát elvégző, 10-49 főt foglalkoztató vállalkozások teljesítménye mérséklődött (1,7 százalékkal) a legkevésbé. A termelésből 22 százalékkal részesedő mikrovállalkozások (10 fő alattiak) 17,6 százalékkal kisebb értéket állítottak elő, mint 2008 első hat hónapjában. A megbízások egyharmadát teljesítő közepes és nagyméretű cégek kibocsátása esett vissza a legerőteljesebben, 26,2 százalékkal.

A megye építőipari vállalkozásainak rövid távú üzleti kilátásai meglehetősen kedvezőtlenek. Az első hat hónapban visszaigazolt kivitelezői szerződések értéke az egy esztendővel korábbinak csupán a 79 százalékát tette ki. A kiadott lakásépítési engedélyek száma alapján úgy tűnik, hogy a visszafogott otthonteremtési szándék sem táplál pótlólagos keresletet. A gazdasági ágban tevékenykedők helyzetét jelzi az is, hogy a csökkenő kereslet miatt kénytelenek megválni munkavállalóik egy részétől. A foglalkoztatottak száma egy év távlatában a termeléshez hasonló mértékben csökkent, az első félévben átlagosan alig több mint kétezren álltak építőipari cég alkalmazásában Vasban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!