Gazdaság

2009.11.05. 10:04

Az év természetfotósai: a legjobb képek

Az idén is rekord született hazánk, s egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós megmérettetésén, a naturArt – Az Év Természetfotósa 2009 pályázaton: a szakmai zsűri 200 nevező több mint négyezer fotója közül választotta ki a díjazott műveket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Magyar Természettudományi Múzeumban november 3-án megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen adták át az idei pályázat fődíját, Az Év Természetfotósa kitüntetést Haarberg Orsolyának ítélték, valamint Az Év Természetfotója díjat is ő nyerte. Az Év Ifjú Természetfotósa Rakó Alex lett. Rajtuk kívül 12 kategória győztesét, valamint a támogatók által felajánlott különdíjak nyerteseit is a pályázati anyag legjobb képeiből rendezett kiállítás megnyitó ünnepségén hirdették ki.

A nyertesekről

Haarberg Orsolya, leánykori nevén Bozsér Orsolya, Norvégiába ment férjhez, a férje Erlend Haarberg szintén természetfotós, Norvégiában ötszörös Év Természetfotósa cím birtokosa.

A gyönyörű alkotásokért igen keményen megküzdenek. Nincs az a zord idő, fagy, hóesés, jég, ami visszatarthatná őket a sarkvidéki fotó-túráikon, melyek során akár három hetet is sátorban töltenek, hátukon cipelve a 60-80 kg-os felszerelésüket.

Az Év Ifjú Természetfotósa Rakó Alex, az érdekesség azon kívül, hogy már kissrác kora óta a szenvedélye a természetfotózás, az hogy ő is a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákja, mint a tavalyi Év Ifjú Természetfotósa díj nyertese.

A pályázat hagyományaihoz híven a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből –  a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képből – kiállítást rendeztek a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjátadóra a tárlat megnyitóján, november 3-án került sor. Ám a lebilincselő természetfotókat a nagyközönség nemcsak a múzeumban csodálhatja meg, a kiállítás ugyanis jövőre útnak indul az országban, s több hazai városban is megtekinthető lesz. Ugyancsak a megnyitón mutatták be az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent fotóalbumot, amely a naturArt – Az Év Természetfotósa 2009 pályázat legjobb képeit gyűjti egybe. A kötet különlegessége, hogy az Alexandra az idén először két különböző borítóval dobta piacra a kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!