Gazdaság

2009.12.10. 16:39

Hidrogénfalu épül Bükkaranyoson

A bükkaranyosi mintaprojektben az energia-önellátás feltételeit teremtik meg. Már nyolc család vásárolt telket a faluban.

MTI

Magyar találmánnyal, napelemes tetőcseréppel burkolják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkaranyos határában épülő, teljes mértékben zöld energiát használó úgynevezett hidrogénfalu házait - tájékoztatta a Bükk Mak Leader civil szervezet az MTI-t csütörtökön.

A megújuló energia lehetőségeire alapozta nagyszabású fejlesztési elképzeléseit a Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft., a tájékoztatás szerint a már meglévő szélturbinák és biogáz telepek mellett a magyar szabadalmaztatású napelemes cserepeknek is az lesz a dolguk, hogy termeljék az áramot.
   
A szervezet céljai közé tartozik a megújuló energiaforrások hasznosítása, valamint az energiahatékonyság növelése. Ennek egyik mintaprojektje a hidrogénfalu. Az új településforma a hidrogénről mint energiahordozóról kapta a nevét.
   
Az elképzelések szerint a faluban az energia-önellátás feltételeit teremtik meg. A településre költöző családok ellátását fedező energiamennyiség előállítása mellett a fölösleget a víz elektrolízissel történő bontására használják, a hidrogént komprimált állapotban tárolják. Az így nyert hidrogén üzemanyagcellákban hasznosítható, valamint elégetve újra víz keletkezik és energia szabadul fel.
   
A projekt a megvalósítási szakaszba érkezett, már 8 család vásárolt telket a Bükkaranyos és Emőd közötti külterületen.  

A tervek szerint a falu építése 2010 nyarán kezdődik meg, ez lesz  a zöldenergia-felhasználás magyar mintatelepülése.
   
A faluban a lakóházak mellett egy oktatóépületet, energiaközpontot és egy öko-turisztikai szolgáltató központot telepítenek – mondta Vass Lajos, a Bükk-Mak Leader nemzetközi és megújuló energiaforrás szakreferense. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!