Gazdaság

2010.03.24. 14:06

Körmendi kötbérkereset az Eybl ellen

Kötbérkeresetet nyújtott be az Eybl International AG-val szemben a körmendi önkormányzat. A tét csaknem 90 millió forint.

Kozma Gábor

Az előzmények hat évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező Eybl cég nevében írták alá akkor a megállapodást, majd egy okirtattal, 2005-ben, módosították. Ez utóbbi a foglalkoztatotti létszám  ütemezését érintette. Lényege, hogy alternatívát nyújtson a beruházónak.
 
- Akkor abból indultunk ki, hogy 2009 végére legalább ezer embernek adjon munkát a cég, méghozzá teljes   munkaidőben. Abban is megegyezés született, hogy a gazdasági társaság a hiányzó létszám után személyenként 200 eurós kötbért fizet - elevenítette fel a közelmúlt történéseit Bebes István polgármester. 

Időközben azonban változtak a dolgok, 2008-ban kitört a válság, amely átírta a Körmenden akkor Eybl Hungária Kft. néven futó cég terveit és lehetőségeit. Maga az Eybl is súlyos gondokkal szembesült. Két évvel ezelőtt, karácsonykor, az osztrák anyaválallat  váratalanul csődbe ment, ami érthetően nagy nyugtalanságott keltett a hazai üzemekben, közte Lentiben, Jánosházán és Körmenden.

Thomas Pohoralek a cég nevében közli, hogy Körmendről hetven, Jánosházáról száz, Lentiből, illetve Nagykanizsáról 30-30 főt küldenek el. A helyzet kilátástalannak tűnt, de később mégis kedvező fordulat állt be.  

Olyannyira, hogy még létszámot is bővítettek. A cég akkori ügyvezetője, Csillag Balázs közölte, hogy a textilipari cég autóipari, beszállítói pozíciója megmaradt. Mi több, építeni lehet a jövőre is. Ekkor még úgy volt, hogy a bővítés két telephelyet, jelesül a körmendit és a Lentiben lévőt érinti majd, itt terjesztették volna ki a szabászatot.

Csakhogy az élet megint átírta a számításokat, így a körmendiekkel  kötött megállapodás is teljesíthetetlenné vált. Már ami a munkahelyteremtést illette. A képviselő-testület legutóbbi ülésén Czvitkovics Gyula alpolgármester szorgalmazta az önkormányzat által kötött szerződésekről szóló tájékoztatást. Ebben a sorban szerepelt az Eybl korábbi vállalása is.
 
- Önkormányzatunknak a teljesítés elmaradása miatt 2008-ban 98, tavaly pedig több mint 158 ezer eurós kötbérigénye keletkezett.A korábban kötött megállapodás értelmében még kijár számunkra egy 80 ezer eurós csomag is - hallottuk. 

Nem kevés pénzről van szó: összesen 336 ezer 200 euróról. Ez  a büdzsének e pillanatban csaknem 90 millió (!) forintnyi pluszbevételt jelentene. 

A tét tehát nem kicsi.
 
Megkerestük Csillag Balázst, aki közölte, hogy a fenti ügyhöz sem neki, sem a jelenlegi cégnek nincs köze. Az Eybl Hungária Kft. teljes vagyonát és a négy telephely működtetését tavaly október 1-től a CAR-INside Kft vette át. Csillag Balázs jó hírekkel szolgált.

- Körmendi telephelyünk  rezsiköltségét sem képes már kitermelni a szabászat. E tevékenységet  áthelyezzük Jánosházára. Minden dolgozónk  marad, saját busszal szállítjuk majd őket. Körmenden idén novembertől az eddiginél jóval fejlettebb technológiájú termelést honosítunk meg. Százhúsz embert veszünk fel a magasabban képzett rétegekből. Főleg mérnökökre, jól kvalifikált szakmunkásora számítunk - fogalmazott.

Legfrissebb információnk szerint az önkormányzat követelését  teljesítették. Bebes István ugyanakkor nem erősítette meg a hírt, mondván: hiszi, ha látja a pénzt a városi számlán. 

Az önkormányzat büdzséje csaknem 100 millió forinttal gyarapodhat, ha fizet a perelt cég

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!