Gazdaság

2010.08.30. 20:16

Megtizedelte a pénzügyi szolgáltatókat a hitelválság

Konszolidálódik a pénzügyi szolgáltatók piaca. Az ágazatban egy év alatt jelentősen, 34 százalékkal több vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. Eközben az új cégek alakítása gyakorlatilag stagnál.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hitelpiac visszaesése, a pénzügyi felügyelet és szabályozás szigorodása nyomán egyre több pénzügyi szolgáltató cég szűnik meg felszámolással, végelszámolással. A leglátványosabb mutató a felszámolásoké. Az elmúlt év első félévéhez képest 2010 első hat hónapjában 34 százalékkal több új eljárást indítottak. Tavaly az év elejétől júniusig 82, idén viszont 110 vállalkozás felszámolását kérték. Kiugró a 110 százalékos különbség a márciusi hónapok között: idén 21 cég ellen indult eljárás, tavaly márciusban csak 10 ilyen vállalkozás ellen léptek fel a hitelezők.

A felszámolt cégek az összes ágazatban működő vállalkozás több mint 1 százalékát jelentik. Pénzügyi tevékenységet főként kft. formában működtetnek, de sok a részvénytársaság is (760), és 40 külföldi vállalkozás is dolgozik itthon e területen.

 A végelszámolási eljárások száma 17 százalékkal nőtt a két esztendő első féléveit összehasonlítva, vagyis 2009 első hat hónapjában 111 vállalkozás tulajdonosa kérte az eljárás megindítását, az idei júniusig viszont 130. Január óta minden hónapban stabil, 19-25 közötti a végelszámolások száma, júniusban pedig azonos a tavalyi adattal (19).

 Némiképp – 2,5 százalékkal – nőtt az adott időszakban törölt vállalkozások száma, ha 2009 és 2010 első féléveit vetjük össze. A korábban elindított felszámolási vagy végelszámolási eljárások tavaly júniusig 157, idén 161 törlést eredményeztek. A tavalyi rekordhónap a februári volt (45), az idei eddig az április (32).

 Stagnál a vállalkozó kedv az ágazatban, hiszen a tavalyi első félévben alapított 811 céggel összehasonlítva ebben az évben eddig csupán 1,4 százalékkal több, 823 vállalkozást indítottak útjára. Az első három hónap elmaradt az előző év első negyedévéhez képest, ám április óta optimistábbak a vállalkozók, így a második negyedév adatai végig magasabbak, mint 2009 azonos időszakában. A rekordhónap az április, amikor 182 céget alapítottak: ilyen magas szám nem is volt a tavalyi esztendő első hat hónapjában.

 A legtöbb felszámolás a Közép-Magyarország régióban zajlott le (41), a legkevesebb (3) pedig a Dél-Dunántúlon. Az új cégek száma minden régióban hozzávetőleg a felére esett vissza – Budapesten és Pest megyében így is 374 új pénzügyi szolgáltató vállalkozás alakult.

Ezek is érdekelhetik