Gazdaság

2011.04.17. 14:07

A nyúl volt a sláger az oladi kisállatvásáron

Kisállatvásárt tartottak vasárnap az Oladi Általános Művelődési Központ (OÁMK) udvarán. A reggel kilenckor kezdődő vásárra sokan kilátogattak, ám a legtöbben csak nézelődtek.

Bajdó Bettina

Tyúkok, pávák, birkák, nyulak, papagájok költöztek vasárnap délelőtt az OÁMK udvarára. Kisállatvásárt tartottak, ahol, mint  más piacon, minden eladó volt. Ajkai Ferenctől, a vásárt szervező Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy 2000-ben szervezték az első ilyen jellegű rendezvényüket, azóta évente három alkalommal kínálják vételre és cserére kisállataikat a tenyésztők.
 
- Az első állatvásárunk minden évben tavasszal van - folytatta a vezető -, ilyenkor általában azért jönnek ide a vevők, hogy frissítsék a meglévő állományukat. Tavasszal még nincsen szaporulat, ezért kevesebben jövünk ilyenkor össze. Sok tenyésztő nem csak elad, hanem cserélget is egymás között, természetesen frissítés céljából.

Érdekességnek számított a törpebirka, mely Hollandiából származik, valamint az óriás csiga, melynek háza 32 centiméterre is megnő. Az eladó szerint nagyobb, mint egy sörösüveg, s az a jó benne, hogy szereti a sört is.

A haszon- és hobbiállatok mellett idén a nyúl volt a sláger. 1200 forintért már öthónapos törpenyulat is lehetett venni. A tenyésztők próbáltak különféle trükköket bevetni, hogy felhívják a figyelmet kétfülű árujukra. Ennek ellenére a díszes masnival ellátott nyulak inkább csak a tetszését nyerték el a vásározóknak, haza már kevesen akarták vinni a mozgó portékát.  Ám annak, aki úgy döntött, hogy nyúllal lepi meg húsvétra szeretteit, a tenyésztő pontos utasításokat is adott a tartásukra nézve.

Súri Bíbor elmondta, hogy a fiatal nyulakat nem szabad zöldfélékkel etetni, erre csak lassan lehet rászoktatni őket. Ebben a korban vegyes nyúltáppal s szárított zöldségekkel érdemes etetni az állatot. Általában nagyobb ketrecben érdemes tartani, ám sokan szabadon engedik a szobában is. Ez esetben érdemes odafigyelni az elektromos vezetékekre, ugyanis a nyulak előszeretettel rágnak mindent. Fontos, hogy hetente egyszer cseréljük az almot, és mindennap friss vízzel lássuk el az állatot.

Kérdésünkre, visszaveszik-e a megunt nyulakat, így feleltek:  A tenyésztőkkel meg lehet egyezni. Inkább visszavesszük a nyulakat, minthogy kidobják őket az utcára.
A vásár helyszínén a Fekete István Állatvédő Egyesület örökbefogadó napot tartott.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!