Gazdaság

2011.06.16. 12:03

V. Németh Zsolt:: a pálinkafőzdék is kaphatnak támogatást

Az ötezer főnél kevesebb lakosú településeken a támogatható mikrovállalkozások körét a pálinkafőzdékre is kiterjesztik - mondta V. Német Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

MTI

Hozzátette: így a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz. Ez maximum 35 millió forintot jelent, 60-65 százalékos támogatásintenzitás mellett. Jelezte: a pálinkafőzés ösztönzése nemcsak a hagyományok tovább élését jelenti, hanem munkahely-teremtő erő is egyben, példaként említette a gyümölcstermelést. A minőségi gyümölcs pedig nélkülözhetetlen kelléke a jó pálinkának.
   
A Pálinka jövőképe elnevezésű konferencián V. Német Zsolt elmondta még: tavaly Magyarországon 1,26 millió liter - 50 fokos - pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék. A bérfőzdékben mintegy 9 millió liter - 50 fokos - pálinkát főztek. A magánfőzés keretében a bejelentett mennyiség elhanyagolható, 100 liter alatti volt.
   
Az államtitkár emlékeztetett: 2002 óta pálinkának csak a magyar gyümölcsből, Magyarországon cefrézett, lepárolt, érlelt és palackozott gyümölcspárlat nevezhető. A pálinka ismertségének fokozására jó alkalmat kínált Magyarország uniós soros elnöksége - húzta alá V. Németh Zsolt. Hozzátette: a soros elnökségi rendezvényeken, ahol csak lehetett pálinkát is kínáltak a résztvevőknek.
   
Az MTI kérdésére V. Németh Zsolt elmondta: külön támogatási programot nem terveznek ugyan ezen a területen, de például a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pályázati pénzeiből is juthat erre a területre.
   
Piros László, a Pálinka Lovagrend nagymester az MTI-nek arról beszélt: Magyarországon évente mintegy 1,6 millió hektoliterfoknyi - egy hektoliterfok 2 liter 50 fokos alkoholtartalmú italnak felel meg - égetett szesz kerül kereskedelmi forgalomba. Ennek a mennyiségnek a 40 százaléka volt pálinka a múlt évben. Ez utóbbi arány tíz év alatt 5 százalékról emelkedett 40 százalékra - tette hozzá, jelezve a pálinka népszerűségének hazai emelkedését.
   
A nagymester közölte: a bérfőzött pálinka mennyisége 6 millió hektoliterfok körül mozog. az export mennyisége pedig az összes pálinkamennyiség mintegy 5-10 százaléka. Az éves árbevétel pedig ebben a piaci szegmensben eléri az 50 milliárd forintot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!