Gazdaság

2011.08.22. 12:41

Az oszkói Hegypásztor Kör új projektje

Hat közép-európai országból tíz partner - köztük az oszkói Hegypásztor Kör - vesz részt abban a transznacionális projektben, amelynek célja a kulturális erőforrások tőkésítése.

Erős D. Zoltán

Az Európai Területi Együttműködés keretében  keretében valósul meg Cultural Capital Counts projekt, amelynek célja, hogy a közép-európai térségben azonosítsa, értékelje fel és tőkésítse térsége kulturális és szellemi örökségét. A globalizáció időszakában különösen fontossá vált a helyi, ezen belül is a kulturális értékek megőrzése. Az ezt szolgáló projekt megvalósításában hat közép-európai országból tíz partner, köztük az oszkói Hegypásztor Kör vesz részt. A résztvevők célja, hogy a tőkésített kulturális és szellemi erőforrásokat  bekapcsolják a helyi gazdasági élet vérkeingésébe. A projektpartnerek közösen egy tananyagot dolgoznak ki, amely alapján kísérleti képzések és műhelymunák segítik a kistérség vállalkozóit, kulturális egyesületeit és   helyi döntéshozóit a szellemi és kulturális erőforrások hasznosításában. Ez pedig új munkahelyek létrehozását segítheti elő.

A projekt hozzá kíván járulni a térség turisztikai és gazdasági vonzerejének növeléséhez. Ez az életminőség javulását, a versenyképesség növelését eredményezheti a Hegypásztor Kör közreműködésével a Vasi Hegyháton is.

A 2011-2014 között megvalósuló transznacionális projekt összes költségvetése 2,3 millió euró. Ebből több mint 1,7 millió eurót az Európai Unió Fejlesztési Alapja áll. A költségvetésből az oszkói Hegypásztor Kör a Magyar Állam 10 százalékos társfinanszírozásával több mint 150 ezer euróval részesül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!