Gazdaság

2011.09.12. 16:15

Borítékolható a görög államcsőd

A nemzetközi adósságpiacon jelenlévő államadósok esetében példátlan magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árfolyama a hétfői londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac most már gyakorlatilag tényként árazza a görög szuverén adósságtörlesztés fenntarthatatlanná válását.

MTI

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű görög kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 3500,4 bázispontos előző záróról 4700 bázispont - tízmillió euró görög államadósságra 4,7 millió euró - fölé drágult a hétfői kereskedés végére a londoni piacon.

A CMA számítási modellje alapján ez a CDS-díjszabás azt jelenti, hogy a piaci szereplők jelenleg 96 százalékos valószínűséggel árazzák - vagyis most már csaknem teljesen biztosra veszik - Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását.

A fejlett ipari térségből soha egyetlen ország törlesztéskockázati díjszabása nem került a most elért görög CDS-középárfolyamnak még a közelébe sem.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A CMA DataVision legfrissebb, idei második negyedévi globális adóskockázati listáján - amely a CDS-ügyletek júniusi utolsó londoni középárazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország volt a világ legkockázatosabb államadósa, megelőzve olyan országokat, mint Venezuela, Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnám.

A Commerzbank londoni elemzőinek hétfői helyzetértékelése szerint "egyszerűen nem látszik megoldás" az euróövezeti adósságválságra, sőt éppen ellenkezőleg, inkább a válság további mélyülésére bontakoznak ki forgatókönyvek.

A Commerzbank közgazdászai szerint ebben a helyzetben az euró további zuhanása valószínű. A ház jelenleg "lélektani szempontból" a februárban elért legutóbbi, 1,3429 dolláros euróárfolyam-mélypontot tartja valószínű ellenállási pontnak, és a Commerzbank elemzői szerint ha ezt a szintet az euró áttöri, akkor az 1,30 dollár körüli árfolyamig szinte szabad az út.

A Capital Economics nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemző cég hétfői értékelése szerint "napról napra egyre gyengébbnek tűnik" Németország hajlandósága  Görögország megsegítésére. A ház szerint Németország úgy is dönthet, hogy a Görögországnak nyújtandó újabb segítségnél ésszerűbb megoldás lehet a német bankok feltőkésítése olyan összeggel, amely megfelel e pénzintézetek görögországi kitettségének.

Ez jót is tenne a német bankok jelenleg "rendkívül nyomott" részvényárfolyamainak, és más, erősebb helyzetű euróövezeti országok is követhetik a német példát.

A Capital Economics ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az euróövezeti részvénypiacok "összeomlásának" fő oka a bankrendszer egészségével kapcsolatos piaci félelem. A ház kimutatta, hogy a pénzügyi szektoron kívüli valutauniós tőzsdei cégek részvényárfolyama az idei év eleje óta eddig átlagosan 18 százalékot esett, az euróövezeti bankpapírok ugyanakkor 37 százalékot vesztettek piaci értékükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!