Gazdaság

2011.10.18. 09:11

Az MNB 95 milliárdos veszteségével nem kalkulál a költségvetés

Pozitívum, hogy az előző évi 34 százalékról 27 százalékra csökkent azon adók száma, amelyekről az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tud pontos képet kapni, viszont továbbra is hiányzik a főbb adóbevételekhez kapcsolódó háttérszámítás - mondta Warvasovszky Tivadar ÁSZ-alelnök az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának keddi ülésén.

MTI

A jövő évi költségvetés ellenőrzését könnyíti, hogy a Széchenyi Tervre, a Széll Kálmán Tervre és a Brüsszelnek benyújtott, s már korábban ismert, koncepcióra épült - jelezte az ÁSZ elnöke.

Warvasovszky Tivadar elmondta: a felülről nyitott, összegszerűen 8.177,6 milliárd forint összegű előirányzat tarhatósága kockázatot jelent.

Hozzátetette azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank által jelzett 95 milliárd forintos idei veszteség, amelyet jövőre kell elszámolni, ugyancsak növeli a kockázatot, mivel ezt a tételt nem tartalmazza a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat.

"A költségvetésbe beépített 400 milliárd forintos tartalék ugyanakkor segítheti a jövő évi költségvetési előirányzat teljesítését" - fogalmazott az ÁSZ elnöke.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Simor: az MNB idei vesztesége 12 milliárd forintra csökkenhet

 

 

 

 

 

 

Simor: az MNB idei vesztesége 12 milliárd forintra csökkenhet

 

A Magyar Nemzeti Bank idei vesztesége a korábban várt 95 milliárd forint helyett 12 milliárdra csökkenhet - jelentette be Simor András elnök a számvevőszéki és költségvetési bizottság ülésén kedden a Parlamentben, jelezve, hogy a jegybank szakértői becslése szerint a jövő évi hiány a GDP 3,1 százalékát érheti el.

A csökkenő veszteség magyarázata az MNB elnöke szerint az, hogy a végtörlesztés során a jegybank devizát bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére, amelynek eredményeként árfolyamnyereséget realizál.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslatról Simor András - aki egyben a Költségvetési Tanácsnak is tagja - elmondta: a kormány által tervezett 2,5 százalékos GDP arányos államháztartási hiány akkor tartható, ha a GDP 0,7 százalékot kitevő tartalék előirányzat döntő részét törli a kormány és emellett a költségvetési törvényjavaslatban szereplő intézkedéseket maradéktalanul végrehajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!