Gazdaság

2011.10.10. 13:37

NAV: nincs kiemelt ellenőrzés a végtörlesztőknél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozottan cáfolja a sajtóban megjelent azon állításokat, miszerint az adóhivatal a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevőket kiemelten ellenőrizné - közölte az adóhatóság hétfőn.

MTI

A NAV közleményében leszögezi: az adóhatóság nem rendelkezik a végtörlesztéssel élőkről semmiféle nyilvántartással, erre vonatkozóan a bankok felé megkereséssel nem él, a végtörlesztés ténye, vagy annak összege az adóhatóság kiválasztási, kockázatelemzési szempontjai között semmilyen formában nem szerepel.

Mindebből következően egyértelműen és határozottan kijelenthető, hogy a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevő devizahitelesek vonatkozásában az adóhatóság célzott kiválasztási rendszert nem alakított ki, a végtörlesztés, mint speciális kiválasztási szempont az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében nem jelenik meg semmilyen formában - írja az adóhatóság.

Téves és félrevezető tehát a sajtó részéről azon következtetés, miszerint az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatokat a végtörlesztéssel élőkre célzottan kiterjesztené - olvasható a közleményben.

A napokban az azenpenzem.hu adott hírt arról a NAV tájékoztatása alapján, hogy a vagyonosodási vizsgálat kiterjed a hitelek visszafizetésére fordított pénz eredetének firtatására is. Ilyen ellenőrzésre azonban többnyire azoknál kerítenek sort, akiknél nem csak ez jelzi, hogy feketén gyarapodtak - tudta meg a portál a NAV-tól. Az adóhatóság az idén eddig nem egészen 900 vagyonosodási vizsgálatot végzett (a vizsgáltak közül csak minden tizedik tudta tisztázni magát), amelyeknél átlagosan 11 millió forint volt a feltárt adóhiány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!