Gazdaság

2012.01.17. 10:30

Coface: nő a magyar országkockázat

A Coface szerint Magyarország iránt nő a befektetői bizalmatlanság, ezért a cég B-re rontotta le az ország korábbi A4-es minősítését.

MTI

A társaság a Cseh Köztársaság és Szlovénia A2-es, illetve Szlovákia A3-as besorolását negatív megfigyelés alá vonta. Horvátország szintén B osztályzatot kapott a korábbi, tavaly októberi A4 után.

A világ legnagyobb exporthitel-biztosítója szerint az idén megfeleződik a nyitott gazdaságok növekedése, s a tavalyi 4,1 százalék helyett 2012-ben 2 százalékos lesz.

A közlemény idézi Bagyura Andrást, a Coface Hungary kereskedelmi igazgatóját, aki elmondta: várható volt, hogy a többi hitelminősítőhöz hasonlóan a Coface is lefelé módosítja Magyarország minősítését, ám látni kell, hogy nem visszafordíthatatlan a folyamat. Ha az elkövetkező hónapokban kedvező irányt vesz Magyarország és a nemzetközi szervezetek  együttműködése, akkor az ország megítélése javulni fog, és középtávon javulhat a besorolása is. Ehhez az is kell, hogy rövidtávon javuljanak a makrogazdasági mutatók, s kedvezőbb képet mutassanak a közép- és hosszú-távú kilátások.

Hozzátette: az ország leminősítése középtávon megjelenhet a vállalatok minősítésében, hiszen a cégek megítélésekor tekintettel kell lenni a gazdálkodási környezetre is. Ha egy évnél hosszabb távon marad az ország jelenlegi besorolása, akkor az már komoly nehézségeket fog jelenteni a cégeknek is, különösen azoknak, amelyek hitelfelvételre kényszerülnek, s amelyeket hazai vagy nemzetközi hitelminősítők is megítélnek.

A Coface csoport közleménye szerint a válság epicentruma az euróövezet lett: 2012-ben az európai gazdaságot 0,1 százalékos recesszió sújtja, miközben az Amerikai Egyesült Államokban 1,6 százaléknál stabilizálódik a növekedés, Japánban pedig 1,8 százalékosra gyorsul a dinamika.

Az elemzés szerint ez elegendő lesz ahhoz, hogy a világ ne térjen vissza a 2008-2009-es válság mélypontjához, amit akkor egyidejű recesszió jellemzett a fejlett világ mind a három gazdasági régiójában.

A Coface szerint a fejlett országokban az átlagos növekedés 1,1 százalékos lesz 2012-ben. A feltörekvő országok átlagos gazdasági dinamikáját 5,1 százalékosra teszi az elemzés, ami 0,6 százalékpontos lassulás 2011-hez képest.

A romló helyzetet figyelembe véve a Coface egy osztályzattal A4-esre rontotta Olaszország és Spanyolország minősítését is. Olaszország sérülékenységét a kimagasló államadósság okozza, Spanyolországét pedig a magánszektor eladósodottsága. A Dél-Európa gazdasági motorját jelentő két ország emellett az idén megsínyli a recessziót is. A Coface adatai szerint e két országban a tavalyi év eleje óta 50 százalékkal nőtt a cégek fizetési problémáinak gyakorisága.

Az elemzés szerint a feltörekvő európai országokat érinti a leginkább az euróövezet válságának a mélyülése, ami a kereskedelmi kapcsolatoknak és a külső banki hitelezési csatornáknak tudható be.

A Coface szerint a feltörekvő országokban figyelemmel kell kísérni a politikai kockázatok visszatérését is.

A Coface elemzése alapján a vállalatok stabilitásának általános gyengülése mutatja, hogy a válság új irányt vet, s globális rendszerjelleget öltött azzal, hogy Olaszország is recesszióba süllyedt. A helyzet ma másnak tűnik, mint amilyen a 2008-as sokk idején volt, ami a kritikus tömeghatásnak tudható be, illetve annak, hogy nőtt a pénzügyi egymásrautaltság, s az uniós és az unión kívüli bankok európai államadósság-kitettsége.

A Coface úgy véli, 2012-ben az európai növekedési dinamika jelentős lassulása és a hitelforrások kiapadása együttesen komoly hatással lesznek a vállalatok hitelkockázatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!