Gazdaság

2012.02.21. 18:59

Százmilliárdos kiigazításra lehet szükség

Az idén 100 milliárdos, jövőre pedig akár több százmilliárdos kiigazításra lehet szükség ahhoz, hogy a kormány tartani tudja a konvergenciaprogramban vállalt hiánycélokat - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető makroelemzője.

MTI

Az MTI azt követően kérdezte az elemzőt, hogy a Magyar Közlönyben megjelent: több olyan intézkedésről is határozott a kormány, amelyek az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükségesek. A minisztereknek javaslatot kell tenniük egyebek mellett a gyógyszertámogatások idei és a budapesti közösségi közlekedés jövő évi támogatásának - a 2012-eshez viszonyított - csökkentésére, legkésőbb 2013 közepéig pedig be kell vezetni az elektronikus útdíjfizetési rendszert. Rögzíti a dokumentum a kormányzati beszerzési stopot is.

Kondrát Zsolt emlékeztetett arra, hogy az idén a túlzott deficit eljárás miatt kiigazításra nem lenne szükség, hiszen a 3 százalékos küszöbérték alatti hiánycél teljesülhet, az EU szerint is. A konvergenciaprogramban azonban a kormány azt vállalta, hogy a hiány az idén GDP-arányosan 2,5 százalékra, jövőre pedig 2,2 százalékra csökken, ehhez pedig már kell a megtakarítás.

Az elemző szerint 100 milliárdos évközbeni kiigazítást "össze lehet szedni", ennek hatása azonban nem mindig tartós.

Cséfalvay Zoltán is foglalkozott a deficit mértékével kedden. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára Brüsszelben az EU-tagországok versenyképességi minisztereinek találkozóját követően kifejtette véleményét, miszerint a gyakorlatban nem kerül sor arra, hogy Magyarország a túlzottan magas államháztartási hiány miatti szankcióként ne férjen hozzá a kohéziós alaphoz.     Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi uniós prognózisok szerint jövőre a magyar államháztartási hiány a GDP 3,25 százaléka lesz, Magyarország szerint viszont tartható a 3 százalék, a különbség mintegy 70 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!