Gazdaság

2012.04.04. 11:52

Csökkentené az Európai Bizottság a külföldi gépjárműbejegyzés költségeit

Javaslatot tett az Európai Bizottság szerdán arra, hogyan látja csökkenthetőnek "a gépjárművek másik tagállamban történő nyilvántartásba vételéhez kapcsolódó szükségtelen terheket".

MTI

A szokásos heti bizottsági ülésen született döntést kommentáló közleményben a testület emlékeztetett arra, hogy az uniós polgároknak és vállalkozásoknak minden évben mintegy 3,5 millió gépjárművet kell másik tagállamba költöztetniük és nyilvántartásba vetetniük a vonatkozó nemzeti jogszabályok szerint. Ez viszont nehézkes és hosszadalmas adminisztratív folyamat: átlagosan 5 hetet vesz igénybe, és megközelítőleg 400 eurós költséget jelent mind a polgárok, mind a vállalkozások számára.

Antonio Tajani ipari biztos javaslata a közlemény szerint az adminisztráció "igen jelentős" leegyszerűsítésével járna, és a bizottság számításai szerint legalább 1,5 milliárd euró megtakarítást jelentene évente a vállalkozások, a polgárok és a nyilvántartással foglalkozó hatóságok számára.

A javaslat egyebek között korlátozni kívánja a más EU tagállamokból származó gépjárművek újbóli nyilvántartásba vételét, beleértve az autókölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások járműveit is. Lopott autót Tajani szerint "lehetetlen lesz regisztráltatni" egy másik EU-tagországban.

Az elképzeléseket még az Európai Parlament és az uniós tagországok kormányainak vitafóruma, a Tanács is megvitatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!