Gazdaság

2012.09.17. 07:01

Borban a nagy lehetőség

Bildein – Hét ország kis bortermelő vidékének marketingjét hangolnák össze az uniós Vinkult projekt szakemberei. A napokban Bildeinben tanácskoztak, a dél-burgenlandi borokkal ismerkedtek. Magyar részről Vaskeresztes vesz részt a programban.

Nagy Ildikó

Dél-Burgenlandra, a spanyolországi Bullasra, a holland Groesbeek városára, a szardíniai Bosa városára, egy horvátországi és egy szlovén bortermő vidékre, valamint Vaskeresztesre fókuszál az a nemzetközi Vinkult projekt, amelyet magyar részről Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványának Vállalkozói Központja (Babós Csaba igazgató és Prépost Hajnalka projektmenedzser) koordinál. A hét ország szakemberei (borászok, önkormányzati képviselők, turisztikai vezetők) kis, kevésbé ismert bortermő vidékeiket szeretnék bekapcsolni egy közös turisztikai hálózatba. A program szereplői a közelmúltban Ausztriában találkoztak: a megbeszéléseket Bildeinben tartották, de a vendéglátók próbálták bemutatni Dél-Burgenland „borászati keresztmetszetét”. Ami azt illeti, szomszédainktól mi is tanulhatnánk, legalábbis, ami az összefogást illeti. Annak ugyanis több ékes bizonyítékát is láthattuk. Először abban a gyönyörű bildeini vinotékában maradt tátva a szánk, amelyben a helyi borászok nedűi sorakoznak – érdekes módon a kiváló és a „felejthető” bort rejtő palackok békésen megférnek egymás mellett. De jártunk Wintenben is, ahol egy olyan palackozót mutattak be a vendégeknek, amelyet nyolcvan helyi borász működtet. (Garger Imre vaskeresztesi bortermelőnek nem volt újdonság a létesítmény, hiszen egy alkalommal ő is ott palackoztatta a rozéját.) Moschendorfban egy bormúzeumot és a Vinkult program elődjének számító Vinest program jóvoltából elkészült regionális vinotékát tekinthettek meg a program résztvevői.

Az érdemi munka Bildeinben, a tárgyalóasztalnál folyt. A szakemberek – Stefan Moritz projektmenedzser vezetésével – a Vinkult hálózatban rejlő lehetőségekről tanácskoztak. A gyenge pontok között említették a résztvevők, hogy a programban szereplő bortermelő vidékek mindegyike más-más színvonalú, és a borhoz kapcsolódó turisztikai szolgáltatások is eltérőek. Ennek ellenére van értelme a közös munkának, hiszen akár a már működő közös honlap, vagy az egyelőre csak tervként létező, ugyancsak közös, különböző kedvezményekre jogosító kártya bevezetése is jó ötletnek tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!