Gazdaság

2012.09.24. 04:33

Növekvő nyereség - Vasi egyéni vállalkozó az országos bevételi lista élén

Vas megye - A tavalyi évben a megyében realizált legmagasabb bevétel összege mintegy 6,6 milliárd forintra rúgott, ami a régiós és országos TOP 100-as lista első helyét is jelenti. A vállalkozók összességében az előző évinél eredményesebben gazdálkodtak.

Kiss Tamás

A NAV Vas Megyei Adóigazgatóságának adatai szerint a tavalyi év végén a megyében működő egyéni vállalkozók létszáma meghaladta az egy évvel korábbit. Számuk ugyan nem érte el a gazdasági válság előttit, de meghaladta a 2008. év végi adatot. A tételes költségelszámolók bevallásai alapján számolva tavaly 10,4 ezren dolgoztak az egyéni vállalkozásokban. A létszámnak több mint kétharmadát alkották maguk az egyéni vállalkozók. Az alkalmazottak és segítő családtagok átlagjövedelme tavaly emelkedett, és mindössze 0,3 százalékkal maradt el a minimálbér összegétől. A vállalkozók saját jövedelme 22,8 százalékkal emelkedett, átlagos összege 1,3 százalékkal még mindig alacsonyabb az alkalmazottak és segítő családtagok részére kifizetett bér összegénél. A vállalkozók bevétele és költsége is a 3,9 százalékos inflációnál nagyobb mértékben növekedett. A bevétel növekedés 20,7 százalékos üteme meghaladta a költségnövekedés 19,6 százalékos nagyságát, így a vállalkozók összességében az előző évinél eredményesebben gazdálkodtak. A megyében a régiós átlagtól elmaradó mértékben, de csökkent a költséghányad (0,9 százalékponttal), ami egyben a nyereségtömeg 34,8 százalékos, a veszteségtömeg 2,6 százalékos növekedése mellett az eredménytömeg csaknem kétszeresére, 1.445 millió forintra történő emelkedését eredményezte. Az egy főre jutó eredmény 194 ezer forintos átlaga és 98 százalékos növekedése kissé elmaradt a régió 229 ezer forintos értékétől és 110,1 százalékos növekedési ütemétől.

A megyében a nyereséges egyéni vállalkozások aránya 60,1 százalék, ami magasabb, mint az előző évben és 0,8 százalékponttal elmaradt a régiós aránytól, de 1,6 százalékponttal meghaladta az országos arányt. A veszteséges vállalkozások 31,5 százalékos nagysága 0,8 százalékponttal kevesebb, mint a bázis évben, és 0,7 százalékponttal alacsonyabb a régiós és 1,4 százalékponttal az országos mutatónál. A 2011. évi tevékenység után fizetendő 561,7 millió forint vállalkozói személyi jövedelemadó és osztalékadó együttes összege 25,5 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, az egy főre jutó adókötelezettség pedig 72 ezer forintról 92 ezer forintra növekedett. A tavalyi évben a megyében realizált legmagasabb bevétel összege 6,6 milliárd forintra rúgott, ami a régiós és országos TOP 100-as lista első helyét is jelenti. Az első helyezett növénytermesztési szolgáltatással foglakozik, a megyei második gyógyszer kiskereskedő (bevétele 1,4 milliárd forint), a harmadik helyezett pedig személyszállítással foglalkozó egyéni vállalkozó, 1,1 milliárdos bevétellel.


Jelentősen, 14 százalékkal csökkent az EVA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók létszáma, az SZJA előírásai alapján tevékenységüket végzők száma növekedett. A feldolgozott egyéni vállalkozói SZJA bevallás állomány 86,3 százalékát a tételes költségelszámolók, 13,7 százalékát az átalányadózók adták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!