Gazdaság

2012.10.11. 18:37

Klasztert alakítottak, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a konténerbe

Szombathely - A közgyűlés döntésének értelmében megalakult a Vas Megyei Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Klaszter. Csütörtökön tartották alakuló ülésüket a Megyeházán.

Ambrózai Zsuzsanna

– Jelenleg öt fővel, képviselővel tudott útjára indulni a klaszter, amelynek létrejöttére nagyon nagy szükség volt már, de azt hangsúlyozni kell, hogy a szerveződés nyitott, éppen ezért várjuk a csatlakozókat is a jövőben – ismertette a felállást Marton Ferenc, akit a klaszter vezetőjének neveztek ki az alakuló gyűlésen csütörtökön a megyeházán.

A szerveződés elsődleges célkitűzése, hogy felmérje a megyei kapacitást, s a cégek megismerjék egymás lehetőségeit, a rendelkezésre álló technológiai rendszereket. A képviselők ebben mind egyetértenek, hiszen enélkül nem készíthető egy átfogó kép a megye helyzetéről. Továbbá jelentőséggel bír azért is, mert a jövőben így még hatékonyabban tudnak majd együttműködni a cégek egymással. A klaszter megalakulásának köszönhetően most a pályázati rendszer is nyitottabbá válik. Szükség van ezekre, hiszen általuk, direktebb módon érhető el a lakosság, könnyebben lehet bevonni őket a programokba.

Marton Ferenc hozzátette, speciális probléma, nem csak megyei, hanem országos szinten is, hogy hiányzik egy egységes rendszer, amely rendelkezik a szelektív gyűjtés feltételeinek megteremtéséről. Így megyén belül is eltérő a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, de mindenképpen dicsérendő, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap. A szakemberek azonban azt mondják, ennél is nagyobb aktivitásra van szükség, hiszen nem mindegy, hogy mennyi szemét kerül a kommunális kukákba. Már csak azért sem, mert azok zöme újrahasznosítható lenne. éppen ezért minden eszközzel arra törekszenek – a jövőben is –, hogy a lakosság magáénak érezze a szelektív gyűjtést, fontos legyen számára. Ha másért nem, hát azért mindenképpen, hogy olcsóbb legyen a kommunális kukák elszállítása. Hiszen ha csak kéthetente, esetleg havonta egyszer kell elszállítani, az már a költségeken is meglátszik.

A törvény értelmében 2015. január 1-jétől kötelezően igénybe kell majd venni a szelektív gyűjtést, így ez az út elkerülhetetlen, ami üdvözlendő a szakemberek szerint. Annak ellenére, hogy úgy érzik, a klaszter az utolsó pillanatban jött létre, még mindig kellő idő áll rendelkezésre a törvény hatályba lépéséig, hogy a megyei hulladékgazdálkodást megfelelően tudják koordinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!