Gazdaság

2013.01.09. 16:39

Lendület Vas megye innovációjának

Vas megyei körkép - Vas megyében alig találni kutatóintézetet. Az innovációs ügynökség törekvéseinek is köszönhetően a K+F mutatók azonban mégis jobbak, mint az előző években.

Kiss Tamás

Immár nyolc éve működik a régióban - öt éve önálló nonprofit kft.-ként - a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség. A cég vagyona öt év alatt több mint tízszeresére növekedett, amelyet nonprofit szervezetként az innovatív szervezetek segítésére fordítanak. Magyar Dániel ügyvezető az alapítástól vezeti a szervezetet, és mint azt aláhúzta: normatív állami finanszírozás nélkül egyáltalán nem könnyű eredményeket elérni.

- Minden év költségvetése nulláról indul, munkatársaimmal szolgáltatásokkal és pályázati projektek megvalósításával biztosítjuk a működéshez és a növekedéshez szükséges kereteket. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ez hosszú távon jót tesz a szervezetnek, hiszen így rá vagyunk kényszerítve, hogy folyamatosan értéket nyújtsunk a célcsoportunknak, másként ez nem menne - így az ügyvezető.

 

Az ügynökség által katalizált  Mérnök Színház elaődásait ország szerte már több tízezer diák láthatta

 

Ilyen teremtett érték például a "Mérnök Színház" elindítása. A premier óta országos programmá bővülő előadás-sorozatot tíz nagyvárosban több ezer diák látta, s Magyar Dániel reméli, a projekt hatására több fiatal választja a mérnöki pályát.

- Mindez enyhítheti a nagyvállalatok, de a kisebb vállalkozások innovációs tevékenységét is hátráltató mérnökhiányt. Továbbá a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjával közösen egy innovációs menedzserasszisztens képzési program kifejlesztésében is részt veszünk, ami enyhítheti majd az innovációt értő szakemberhiányt. Pályázati programokon keresztül, együttműködő partnereinknek is köszönhetően, már több milliárd forintnyi forrást tudtunk a régióba hozni, ennek egy jelentős részét Vas megyébe. Jó esélyt teremt, hogy a települések, vállalatok és intézmények vezetői elkötelezettek az innováció iránt tette hozzá Magyar Dániel.

Persze van még hova fejlődni: a KSH kimutatása szerint ugyanis Vas megyében az ország összes kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató vállalkozásának 1,27 százaléka található meg, s ez a harmadik legalacsonyabb szám. A megyében a nem egyetemi keretek között működő intézményi kutatóintézetek száma viszonylag alacsony, klasszikus értelemben vett műszaki-ipari kutatóintézet pedig egyáltalán nincs is.

Mindezek ellenére az innovációs ügynökség optimista, hiszen a K+F mutatókban már előrelépés látható az előző évekhez képest.

- A nagy növekedési képességű innovatív kisvállalkozásokra is érdemes építeni. Az idei talán az ő évük lesz, hiszen egyrészt elindulnak a regionális operatív program nyertes start-up vállalkozásai. A megyéből több vállalkozó partnerünk is akad, velük együtt dolgoztunk az előkészítésen. Szintén év elején várható egy fiatal vállalkozásokat támogató pályázat, az innovációs alapból pedig egy "gazella"  vállalkozásokat támogató kiírásra várunk. Az eszközökkel ügyesen tervezve, a meglévő alapokra építve, sok innovatív kisvállalkozásnak segíthetünk. Ez pedig további fejlődést eredményezhet a megye innovációjában - közölte Magyar Dániel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!