Gazdaság

2013.02.04. 13:07

Együtt erősebbek a vasutas szakszervezetek

Szombathely - A három legnagyobb (más és más konföderációhoz tartozó!) vasutas szakszervezet immár együtt védi az értékeket és a dolgozók érdekeit.

Kiss Tamás

A MÁV vállalatcsoportnál működő három legnagyobb szakszervezet, a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a VDSZSZ Szolidaritás legfőbb döntéshozó testületei tavaly döntöttek arról, hogy  hatékonyabb   munkavállalói érdekvédelem biztosítása érdekében szövetségre lépnek egymással. Mindez múlt csütörtökön meg is történt, a három szakszervezet által delegált küldöttek megalakították a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) nevű szervezetet. Mint érdeklődésünkre a Vasutasok Szakszervezetét elnöklő Papp Zoltán elmondta, a 25 ezer tagot számláló új szakszervezeti szövetség egységesen lép fel annak érdekében, hogy a vasúti területen haladéktalanul induljanak el a bértárgyalások. Papp Zoltán szerint ez annál is inkább fontos, mert a közlekedési és az azt kiszolgáló területeken  három éve nem volt béremelés, a reálbérek így azóta 20 százalék körüli veszteséget szenvedtek. Mint megtudtuk: a   szakszervezetek infláció fölötti, bruttó hét százalékos  béremelésben szeretnének megállapodni.

Németh Tamás a VSZ helyi képviseletvezetője és Papp Zoltán elnök hisznek az összefogás erejében. Fotó: Szendi Péter

Papp Zoltán hangsúlyozta, az összefogás nem jelenti azt, hogy a  szakszervezetek feladnák az önállóságukat, annál inkább, hogy belátták: egymással összefogva  sokkalta jobban tudják védeni a vasúti dolgozók érdekeit. Tegyük gyorsan hozzá: a három szervezet együttműködése igazi áttörést jelent, hiszen mindhárom szervezet különböző, egymással jobbára farkasszemet néző  szakszervezeti konföderációhoz  (a MOSZ az Autonómokhoz, a VSZ az MSZOSZ-hez,  a VDSZSZ a Ligához) tartozik. Papp Zoltán reméli, hogy a vasutasok példája ragadós lehet!

Címkék#vasút#máv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!