Gazdaság

2013.04.11. 16:54

Hende Csaba: 2015-re kétszer két sávos úton autózhatunk Győrig

A Közlekedéstudományi Egyesület tizennegyedik alkolmmal hívta össze a szakmabelieket, hogy a szárazföldi, a vízi és a légi közlekedést érintő fejlesztésekről is értesülehessenek.

Kiss Tamás

Mint arra a Greenfield Hotelben rendezett konferencia elején Csilléry Béla, a KTE Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke külön kitért: az idei találkozón különös figyelem irányul a közösségi közlekedés és a biztonság időszerű kérdéseire. Köszöntő beszédében Németh Sándor büki polgármester kihasználva, hogy döntéshozók és -előkészítők előtt (is) beszél, arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bükre, mint idegenforgalmi központba vezető utak felújítása nemcsak a város, hanem az egész gazdaság érdekeit szolgálja.

A más fontos teendői miatt az eseménytől idén távol maradt dr. Fónagy János  fejlesztési minisztériumi államtitkár előadásának lényegi elemeit Szűcs Lajos, a tárca főosztályvezetője foglalta össze. Szavaiból kiderült, hogy a közösségi közlekedés átalakítása gőzerővel zajlik, a huszonhét volántársaság helyett például a jövőben hét marad, a vasúti személyszállító társaság pedig integrálja a tevékenységéhez kapcsolódó funkciókat és vállalatokat. Ezzel párhuzamosan bejegyzésre került az önálló pályavasúti társaság, az infrastruktúra működtetése így záros határidőn belül (az uniós irányvonal szerint) elválik a személyszállítástól. A lépésektől és a beruházásoktól  a kormányzat a közösségi közlekedésre fordított költségek csökkenését, egyben a szolgáltatási színvonala emelkedését várja.

A konferencia résztvevői a közlekedésfejlesztési beruházásokról is számos információt kaptak (Fotó: Kiss Teodóra)

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, vasi országgyűlési képviselő a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg tengely mentén létrejött, a kormány támogatását élvező, a térség befektetési szempontú vonzerejének és versenyképességének növelését a zászlójára tűző Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ jelentőségét húzta alá. Hozzátette: a kezdeményezés sikerének egyik kulcsa, hogy javuljon a térség megközelíthetősége. Ezzel, egész pontosan a 86-os úttal kapcsolatban dr. Hende Csaba kijelentette: képviselői vállalásának megfelelően "2015. végén kétszer kétsávos úton autózhatunk majd Szombathely és Győr között".

A légi szállításról szólva nyomatékosította, hogy a kormánynak soha nem volt 100 milliárd forintja és így olyan terve sem, hogy (mondjuk Vátnál vagy bárhol máshol) új teherforgalmi repteret építsen. A magánbefektetők számára azonban,  akárcsak eddig, most is nyitott a lehetőség: "jöjjön a kínai és építsen, én segíteni fogok", közölte dr. Hende Csaba, aki elmondta: a szükséges előkészítés után a civil teherforgalom előtt  megnyitják a pápai NATO reptér kapuit, ezzel is szélesítve a térség gazdaságfejlesztési lehetőségeit.

A konferencia szakmai előadásokkal folytatódott, s pénteken ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!