Gazdaság

2013.04.23. 13:14

Külföldi munka, kinti adózás

Vas megye - A határ közelsége miatt Vas megyéből sokan dolgoznak külföldön, főként a környező országokban. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy miként adóznak.

Kiss Tamás

A   NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságától kapott tájékoztató értelmében a személyi jövedelemadó törvény szerint a magánszemélyeknek a belföldről és a külföldről származó jövedelme egyaránt adóköteles. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmények miatt azonban ez nem eredményez mindkét országban adófizetési kötelezettséget. Minden esetben az adott állammal kötött egyezmény vizsgálata szükséges az adókötelezettségek pontos teljesítéséhez.

A belföldi magánszemélyek külföldön leggyakrabban munkaszerződés keretében szereznek jövedelmet, amely abban az államban adóztatható, ahol a munkát végzik, vagyis ha a magánszemély a munkáját külföldön végzi, akkor külföldön adózik az általa megszerzett jövedelem után.

A határ közelsége és a nagyobb fizetés sokakat visz ki dolgozni

A külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek esetén az egyezmények a munkaviszonyból származó jövedelmekre általában a mentesítési szabályt alkalmazzák (így rendelkeznek az Ausztriával és Németországgal kötött egyezményeink is). Ez azt jelenti, hogy a megszerzett jövedelem Magyarországon nem adóztatható, gyakorlatilag adómentes, és ha a magánszemélynek más adóköteles jövedelme nem volt belföldön, nem kell személyijövedelemadó-bevallást sem beadnia.

Más a helyzet akkor, ha az adóévben Magyarországon és külföldön egyaránt keletkezik adóköteles jövedelem. Ilyen esetben sem adózik a külföldi munkaviszonyból származó jövedelem, de azt   ennek ellenére   a személyijövedelemadó-bevallásban tájékoztató adatként fel kell tüntetni.

Ha a magánszemély olyan országban végez munkát, amellyel Magyarország nem kötött egyezményt a kettős adóztatás elkerülésére, a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet 16 százalék személyi jövedelemadó terheli.   Ugyanakkor a megállapított belföldi adó összegét csökkenteni lehet a külföldön megfizetett adó 90 százalékával, de legfeljebb a külföldi jövedelem adóalapjának 16 százalékával.

A külföldről származó jövedelmekkel kapcsolatos szabályok a NAV 4. számú információs füzetében találhatók, amely beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, és letölthető a NAV honlapjáról. Az adódózók a NAV telefonos ügyfélszolgálatát is hívhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!