Gazdaság

2013.06.18. 11:40

Sokat segíthet a céges összefogás

A piaci szempontból előrelépést jelentő közös fellépéshez, a klaszterek létrehozásához a cégeknek le kell(ene) dönteniük a bizalmatlanság falát.

Kiss Tamás

A projekt magyarországi,  szombathelyi partnere, a PBN szervezésében rendezték meg a Park Hotel Pelikánban az egyik valóban  figyelemre méltó program, a francia, olasz, angol, bolgár, litván és lengyel városokat, intézeteket, vállalkozásfejlesztőket, s főként a textilipar területéről klasztereket, innovátorokat, szakértőket is felsorakoztató Plustex projekt soros fórumát.

Ezen egyrészt bemutatkoztak a korábban összegyűjtött úgynevezett jó gyakorlatok, például az olaszországi  Prato város  jelentős textilipari történelmét a mai tervezők számára is elérhetővé tevő web-alapú platform, illetve ama francia, Lille városhoz kötődő textilipari inkubációs program, amely immár tíz éve segíti hatékonyan egyebek mellett piaci elemzésekkel, jogi és más fontos tudnivalókkal, továbbá a prototípus kimunkálásához adott anyagi javakkal is a kezdő, innovatív vállalkozásokat. A résztvevők egy másik francia, a Roubaix várost is érintő, a fiatal tervezők támogatására hivatott programról is hallhattak, s a mostani konferencia vezértémájaként azt is alaposan körüljárták, hogy milyen előnyökkel jár, ha külön utak keresése helyett az egy ágazathoz tartozó vállalkozások inkább egymással összefogva, például klasztert alkotva próbálják megvetni a lábukat a külföldi piacok valamelyikén.

A MAG Zrt. részéről Somkuti Mátyás szólt a klaszterekről, balról Kurucz Andrea projektmenedzser (Fotó: Szendi Péter)

Erről szóló előadásában Barta Balázs, a PBN ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a külpiacra jutáshoz nyelvtudás, tőke és kapcsolatrendszer kell, vagyis három olyan dolog, ami az egyes cégek szintjén majdhogynem hiányzik is. Összefogással, az erők egyesítésével azonban megoldható a probléma. A közös fellépéshez azonban a  cégeknek le kell dönteniük úgymond a bizalmatlanság falát, és sok esetben ez gondot jelent számukra. Korábban sokan ezért nem is gondolkodtak klaszterekben, Barta Balázs szerint mostanság viszont "már annyira nagy a nyomás", hogy boldogulásuk érdekében egyre többen döntenek az összefogás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!