Gazdaság

2013.07.09. 11:41

Szezonális ellenőrzések

Vas megye - A fogyasztóvédelmisek idén nyáron is gyakran felbukkannak az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken.

Kiss Tamás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a megyei és fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei az idei évben is folyamatos ellenőrzésekkel biztosítják az idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások betartását. A témavizsgálat elsősorban a sok vendéget vonzó, idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken található vendéglátóipari egységekre, illetve különféle fesztiválok, rendezvények ellenőrzésére koncentrál, amely mellett sor kerül a személytaxi-szolgáltatás, a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére, valamint a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartásának vizsgálatára is. Az idei szezonban is kiemelt figyelmet kap a külföldi turisták védelme, idegen nyelvű próbavásárlásokra is sor kerül.

Az ellenőrzési programban kiemelt helyet kapnak az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő (vízpart, strand, városközpont, wellness és gyógyturisztikai helyek) vendéglátóipari egységek, az éjszakai szórakozóhelyek, fesztiválok és más, nagy tömegeket és külföldieket is vonzó rendezvények. A vizsgálatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrésére, valamint a fogyasztói tájékoztatásra, ezen belül egyebek mellett az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának ellenőrzésére irányulnak. Kiemelt hangsúlyt kap továbbá a fogyasztók vagyoni érdekét sértő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok (vásárlói megkárosítás, többletszámolás) feltárása.

Fontos, hogy szezonban is elégedettek legyenek a vásárlók. Fotó: Benkő Sándor

A hatóság kiemelt figyelmet fordít továbbá annak ellenőrzésére, hogy a strandokon, aquaparkokban lévő, valamint a fesztiválok, városi rendezvények, búcsúk környékén alkalomszerűen felállított mutatványos berendezéseket (óriáskerék, ugráló vár) biztonságosan üzemeltetik-e.

A felügyelőségek a nyár folyamán - társhatósági együttműködéssel - ellenőrzik továbbá a zenés-táncos szórakozóhelyeket, abban a tekintetben, hogy a rendezvény szervezője rendelkezik-e a jegyző által kiadott engedéllyel, az egység rendelkezik-e biztonsági tervvel és tűzriadó tervvel (melyet a vendégek számára látható, hozzáférhető helyen kell elhelyezni), továbbá, hogy a szervező, illetve a biztonsági személyzet tagja a képzettségét igazoló okiratot vagy annak másolatát a rendezvény ideje alatt magánál tartja-e.

Az NFH, s a megyei fogyasztóvédelmisek a nyár során a szükséges információk átadására is hangsúlyt fektetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!