Gazdaság

2013.08.16. 05:53

A munkavédelmi szakemberek

Szombathely - A munkavédelmi és munkabiztonsági szakemberek munkája szerteágazó. Oláh Tibor középfokú munkavédelmi technikus mesél arról, mivel is foglalkoznak valójában.

Ambrózai Zsuzsanna

- A munkavédelem a munkabiztonság és a munkaegészségügy területeiből tevődik össze, s ebből kifolyólag két ágazatról beszélhetünk, ha a hatáskörünket  nevesítjük: egészségmegóvásról és balesetmegelőzésről - mondja Oláh Tibor középfokú munkavédelmi technikus, majd folytatja: a munkavédelmi szakember e  két fogalomkörön belül is széleskörű tevékenységet végez. Foglalkozik ugyanis a munkahelyek tervezésének biztonsági szempontjaival (helyszükséglet, közlekedési útvonalak, megvilágítás,  levegőminőség, gépek kialakításának ellenőrzése), de az is ugyanúgy feladatunk, hogy ellenőrizzük a munkahelyek létesítése során a terveknek megfelelően történik-e a megvalósítás. Fontos eleme a munkánknak a kockázatértékelés, az, hogy az adott munkahely nem veszélyezteti-e az elfogadhatónál nagyobb mértékben  a munkavállalókat - mindezt a gépek által képviselt balesetveszély, elektromos áramütés, vegyi  anyagok témaköre, zajterhelés, munkahelyi klíma, egészségkárosító tényezők szempontjából.

A szakember kiemeli, rendkívül fontosnak tartja az oktatások rendjében betöltött kulcsszerepet, a vészhelyzeti  teendők meghatározását, szabályzatok, biztonságos eljárások kidolgozását is.

- Minden feladatban szerepel a csapatmunka, a jelentések készítése és a kommunikáció. Ez utóbbi fontosságát kiemelten hangsúlyoznám.  Nagyon lényeges a kapcsolattartás, hiszen ez a szakma az emberért, a munkavállalókért van. Amellett, hogy kapcsolatban állunk a termelő területen dolgozóktól  a vezetőségen át  mindenkivel, vagyis  a hierarchia teljes skálájával, sok esetben a baleseti sérültekkel, azok hozzátartozóival is érintkezünk. Ők, illetve a speciális panaszokkal élők külön odafigyelést érdemelnek a kommunikáció terén.

Oláh Tibor egy másik kulcsfontosságú szóra is felhívja a figyelmet: az együttműködésre.

- Együtt kell hogy működjünk  elsősorban a foglalkozás egészségügyi szolgálattal, a munkahelyen a  beosztottakkal, a vezetőkkel, a vészhelyzeti szervekkel és a hatóságokkal egyaránt. Kulcsfontosságú momentum ez  a munkánkban.

A szakember hozzáteszi: a munkavédelem néha hálátlan, konfliktusoktól sem mentes, de rendkívül érdekes, izgalmas,  változatos és felelősségteljes szakma, szép hivatás.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!