Gazdaság

2013.08.21. 13:23

Támad a szürkepenész

Szombathely - Jók idén a terméskilátosok a szőlőkben, de ez az a növényfaj, ahol mindig résen kell lenni.

Peltzer Géza

– Már több mint egy hónapja tombol a nyár, alig van csapadék és a harmat is igen ritka vendég. A szőlő levelein világosodó, majd barnuló, egyre növekedő foltokat látni, melyek a légköri aszály és a nap-égés jelei – mondja dr. Márkus Antal szaktanácsadó, amikor a szőlőtermesztésről és az aktuális teendőkről kérdezzük. – Néhány hete a kezdődő száraz időjárásnak megfelelően a szőlő lisztharmat betegségre hívtam fel a figyelmet, de ma már úgy látom, hogy fel kell készülnünk a szürkepenész fellépésére is, melynek egyik legfontosabb időszaka a szőlő „zsendülése, érésének elindulása". A várva várt csapadékos időszak előbb-utóbb elérkezik, s akkor a zsendülő bogyó már nem fogékony a lisztharmatra és a peronoszpórára, de annál inkább a szürkerothadásra, vagyis a botritiszre.

Rövid Tibor szőlőjében. A bortermelőnek mindig számítania kell valamely betegség támadására, állandóan résen kell lennie. Fotó: Benkő Sándor

Mint fakultatív parazita szervezet, zömében bőrszöveti sérüléseken keresztül fertőzi meg a növényt és a bogyót. Ezeket a sérüléseket okozhatjuk mi magunk is az elvégzett zöldmunkákkal – tetejezés, fattyazás –, de okozhatja jégeső, viharos szél, amiből bőségesen van az idén is, vagy pedig szőlőmolyok rágása, majd a darazsak szívogatása az érő szőlőszemeknél.

– Mint közismert, a védekezésnek három fő időszaka van: virágzás, fürtzáródás és zsendülés. Jelenleg a fürtzáródás végének időszaka van fajtáktól függően, a zsendülés általában augusztus közepétől várható a korai fajtáknál elkezdődött. Mindezekből következik, hogy a megelőzésnek az ideje most van. Általában három-évente számíthatunk erős fertőzésre, amikor az augusztusi és szeptemberi hónapok csapadékosabbak az átlagnál. Különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a tömött fürtű, vékony héjú fajtákra olaszrizling, ezerjó stb. Száraz körülmények között nem fontos a védekezés, de mivel a várható szüreti időpont előtt egy hónappal – általában – abbahagyjuk a permetezéseket, senki nem tudja megmondani megbízhatóan, hogy milyen lesz a szeptemberi csapadék intenzitás, tehát a záró permetezést is mindenképpen javaslom botritisz ellen is elvégezni. A szürkepenész szaporító képletei állandóan jelen vannak a levegőben és amint jelentősebb csapadék érkezik, a fürtökön azonnal fertőzni képes. A bogyók pár nap alatt rothadásnak indulhatnak.

– A betegség ellen csak a megelőzés vezet eredményre, gyógyító kezelés nem létezik. Törekednünk kell arra, hogy szüretkor a fertőzött bogyó illetve fürt aránya ne legyen több 5 százaléknál. A korábbi kezelések virágzáskor, fürtzáródáskor a gomba fölszaporodását hivatottak csökkenteni, tehát nem a károkozást előzték meg, de zsendüléskor a nagy hatékonyságú szereket kell kijuttatnunk éppen a kár mérséklése céljából. Védekezésre a boscalid+ krezoxim -metil: a piraklostrobin+ metiram évek óta rendszeresen használomfolpetnek cimoxanilos és mandipropamidos kombinációit: a ciprodinil, iprodion és pirimetanil hatóanyagokat kiemelten ajánlom. Jó választásnak tartom a tebukonazolt is, mely több betegség ellen is kiváló hatású. Ezen hatóanyagok zöme a peronoszpóra ellen is védelmet biztosít.

 

A Botrytis a legtöbb zöldség- és gyümölcsnövényt megtámadja. A gomba a virágokat károsítja és a gyümölcs rothadását idézi elő, de elnedvesedést, a bimbó rothadását, a szár üszkösödését vagy rothadását, levélfoltosságot vagy penészedést, a hagyma, gumó rothadását okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!