Gazdaság

2013.10.10. 14:15

Nyissunk-e keletre?

Szombathely - Az orosz, az ukrán és a szerb piaci lehetőségekről tájékozódtak csütörtökön a vasi vállalkozók.

Kupi Györgyi

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) „Piacra jutási lehetőségek, üzleti kapcsolatok Ukrajnában, Oroszországban és Szerbiában" címmel rendezett gazdasági fórumot a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével. A HITA minden régióban tart most hasonló találkozókat, Szombathelyen a Vas és Zala megyei hivatal tanácsadó, Antal Attila, és a kamara részéről Takács Tamás köszöntötte résztvevőket azzal, hogy bár Vas megye inkább nyugat felé orientálódik, de találhatnak lehetőségeket délen vagy keleten is jó termékkel.

A fórum előadói a Magyar Köztársaság Nagykövetségeinek kijevi, moszkvai és belgrádi külgazdasági szakdiplomatái voltak. Mindhárom országra jellemző, hogy a magyar export jelentős részét a multinacionális cégek kivitele teszi ki, a kis- és középvállalkozások részvétele kevéssé jellemző. Ez nem is véletlen, Palásthy György az orosz piacról elmondta, drága a kijutás, 200 millió forintos árbevétel alatt nem éri meg, ha valaki képviseletet nyitni egymilliárd forint alatt nem éri meg. Elsősorban a élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekre van kereslet, Ukrajnában viszont a például mezőgazdasági gépgyártók, vetőmagkereskedők lehetnek sikeresek, de az energiahatékonyság-növelő berendezések és beruházások is lehetnek nyerők. Utóbbit Berki Viktor, a kijevi képviselet munkatársa beszélt. Karagics Dusko Szerbiáról szólva elmondta, hogy az agráriumban, de a gyógyszeriparban is van keresnivalója a hazai cégeknek. Diplomaták nem csak a lehetőségeket ismertették a fórumon, hanem a helyi szokásokat is.

Több mint húsz vasi vállalkozás vett részt a találkozón, kisebb és nagyobb társaságok egyaránt, szinte minden gazdasági ágazatból. Az előadások után mód nyílt a képviseletek munkatársaival személyes egyeztetésre is. Ezzel a lehetőséggel szinte minden résztvevő élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!