Gazdaság

2013.11.21. 15:20

Eladott ingatlanok

Szombathely – Teljesül az idén a költségvetésbe betervezett, ingatlanértékesítésekből származó bevétel. A pénzt nem lehet „elcukrozni.”

Kupi Györgyi

Az önkormányzat ezévi költségvetési rendeletébe 810 millió forint felhalmozási célú bevételt tervezett. A vagyongazdálkodásból 730 millió forintra, lakások értékesítéséből 80 millió forintra számítottak, ezen felül egy 120 millió forint osztalékbevétel is szerepel a büdzsében.

Lakásokra két pályázatot írtak ki, az egyiket áprilisban, a másikat októberben – egyelőre az áprilisiról van hivatalos adat az önkormányzat honlapján. A sikeres licitet követően 29 millió forint értékben keltek el lakások, majd – mivel a pályázaton el nem adott ingatlanokat hat hónapon belül versenyeztetés nélkül is el lehet értékesíteni, a módosított vagyonrendelet szerint – még 30 millió forint értékben adtak el lakásokat, összesen 13 darabot a meghirdetett 27-ből, szeptemberig.

 


A Puskás Tivadar utcában 69,9 millió forintért egy 6113 négyzetméteres telket vásárolt meg a Logad Kft. A bevételt beruházásra költendő (Fotó: Szendi Péter)



A beépítetlen területekre a liciten nem volt érdeklődés, a 25 telek közül csak egyre érkezett ajánlat, 4,88 millió forintért kelt el egy Kürtös utcai telek.A Fő tér 19. számú üzlethelyiséget (volt Csemege) 191 millió forintért értékesítették az Főtéri Vagyonkezelő Kft.-nek és az INTER-ALP PROJECT Kft.-nek, egy Petőfi Sándor utcai 103 négyzetméteres irodát pedig az Inforg Kft. vásárolt meg, 5,5 millió forintért. A Puskás Tivadar utcában 69,9 millió forintért egy 6113 négyzetméteres telket vásárolt meg a Logad Kft. Osztalékot a Vasivíz Zrt. fizetett az önkormányzatnak, 122 millió forintot.

A cégtől további bevétel érkezik még várhatóan még az idén (vagyonátszállás jogcímen) közel 500 millió forint.A tervezett bevételből szeptember 17-ig 740,8 millió forinthoz jutottak. Úgy tűnik, a tervet túl is teljesítik, a most eladott Belsikátor 1. számú épület eladásából befolyó 251 millió forinttal együtt egymilliárd forintnál is több pénz folyik ezen a soron a költségvetésbe.

Ez a pénzt azonbannem lehet működési kiadásokra költeni. kizárólag fejlesztésekre lehet fordítani. Ebből finanszírozzák azokat a közgyűlés által már jóváhagyott beruházásokat, amelyek megvalósulása a felhalmozási bevételek teljesítésétől függött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!