Gazdaság

2013.12.10. 10:55

Egy borásznő a kiskunsági borvidékről

Körkép - Döntött a Magyar Bor Akadémia, a díj történetében először egy hölgynek, a szigetcsépi Gálné Dignisz Évának ítélte oda Az év bortermelője 2013 címet. Családi pincészetük, rosé boraik révén már nemzetközi hírnevet szerzett magának.

Rékai Zoltán

A kialakult gyakorlat szerint az idén is széleskörű jelölés alapján alakul ki az az ötös mezőny, akik közül a Magyar Bor Akadémia tagjai kiválaszthatták a 2013. év bortermelőjét. A döntőbe az egri Bolyki János, a szekszárdi Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán, a badacsonyi Borbély Tamás, valamint immáron ötödik alkalommal a kiskunsági Gálné Dignisz Éva került. Budapesten, a Gerbaud kávéházban sajtótájékoztató keretében hirdették ki az eredményt. Amely szerint, a díj történetében először egy hölgy, Gálné Dignisz Éva lett az év bortermelője.

Az elismerés jelentőségét növeli az is, hogy a díjazott egy viszonylag kevésbé favorizált hazai borvidéken, a Kiskunságban tevékenykedik. Gálné Dignisz Évával édesapja szerettette meg vele a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, akitől a szakma iránti alázatot és precizitást is megtanulta.

A Kertészeti Egyetemen diplomázott, dolgozott több cégnél, tizenhárom éve saját családi pincészetükben tevékenykedik. Borászatuk korábban különösen a friss, üde rosé boraival hívta fel magára a figyelmet. Napjainkban viszont már komoly sikereket érnek el gyümölcsös, fajtajelleges fehérboraikkal, az olasz rizlinggel, a cserszegi fűszeressel, a chardonnay-val, az ezerjóval, a szürkebaráttal és rajnai rizlinggel is. Vannak kékszőlőik is: kékfrankos és pinot noir, a melyekből jórészt rosét készítenek.


A kép közepén Gálné Dignisz Éva, mellette a lánya (Fotó: Rékai Zoltán)


A Gál Szőlőbirtok és Pincészetnek a Csepel-szigeten, valamint Balaton-felvidéken vannak szőlői. A csaknem 100 hektárnyi területen termelt szőlőnek csak kisebbik részét dolgozzák fel saját pincészetükben, a többit értékesítik. Nagyon büszke vagyok a családomra – nyilatkozta az eredményhirdetés után az év bortermelője.

A lányára, aki négy nyelven beszél és egy éve már a családi cégnél dolgozik, fiára, aki szőlész szakon végzett az egyetemen, jelenleg növény szakorvosnak tanul. Sokat köszönhet a férjének, aki a családi cég megalapításával megteremtette a lehetőséget ahhoz, hogy saját borokat készíthessen, s az óta is biztos támaszként határozza meg a fő irányokat a vállalkozásban. Lassan, de biztosan, szeretnének tovább fejlődni. Az elkövetkező időszak tervei között szerepel további szőlőfajták telepítése, az idős ültetvények rekonstrukciója, a pince fejlesztéseinek befejezése. Az év bortermelője fontos feladatának tekinti azt is, hogy átadja gyermekeinek a szőlővel és borral kapcsolatos tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!