Gazdaság

2013.12.05. 14:20

Vietnami kapcsolat: Namdinh tartomány együttműködne Vas megyével

Az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a Vas megyei vállalkozók érdeklődése a vietnami gazdasági lehetőségek iránt.

Rékai Zoltán

Ezekre alapozva az ország észak-keleti részén lévő Namdinh tartomány partneri kapcsolatokat építene ki Vas Megye Önkormányzatával. A körmendi Babati és Társa Kft. egy helyi, élelmiszer-előállítással és -forgalmazással foglalkozó céggel együttműködve komplex húsfeldolgozó üzemet kíván létesíteni Namdinh tartományban. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra érkező vietnami küldöttséget fogadta Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is.

Babati Zoltán, Kovács Ferenc, Pham Viet Son és Vu Trong Nghia az üzleti megbeszélésen a megyeházán (Fotó: Rékai Zoltán)

A delegáció vezetője, az egykor hazánkban, a műszaki egyetemen diplomázott Pham Viet Son, a Vietnami-Magyar Baráti Társaság alelnöke volt, aki beszámolt több, jól működő magyar-vietnami partnerkapcsolatról, s arról tájékoztatta a vasi elnököt, hogy Namdinh tartomány szívesen együttműködne Vas megyével. Úgy gondolja, a kapcsolat létrejötte elősegíthetné, hogy még tovább erősödjön a vasi jelenlét a vietnami gazdaságban, s ez alapot teremthetne arra, hogy más területeken is kialakuljon az együttműködés.

Nandinh tartomány Vietnám észak-keleti részén, Hanoitól nyolcvan kilométernyire, a Vörös-folyó deltájában fekszik. A tartomány a Csendes-óceán mellett, több mint hetven kilométernyi tengerparttal rendelkezik. Területe 1669 négyzetkilométer, összlakossága megközelíti a 2 milliót, míg a székhely városban, Namdinh City-ben 243 ezren laknak. A tartomány gazdaságában meghatározó szerepe van a mezőgazdaságnak, a textil- és a feldolgozóiparnak, valamint a tengerparti részen a halászatnak. Éghajlata trópusi monszun, az éves átlagos hőmérséklet 23-24 Celsius-fok. Az átlagos csapadékmennyiség 1700–1800 milliméter. Az esős évszak májustól októberig tart.

Kovács Ferenc a megkeresést megköszönve arról tájékoztatta vietnami tárgyaló partnereit, hogy megvizsgálják a kapcsolatfelvétel lehetőségeit, s a részletes információk birtokában határoznak majd a további lépésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!