Gazdaság

2013.12.04. 16:05

Térségi foglalkoztatás és modellek

„Új utakon a foglalkoztatásért” címmel szervezett konferenciát a Jurisics-vár Lovagtermében a Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma. Gödöllőiek és zalaszentgrótiak is itt voltak.

Némethy Mária

Köszöntőjében Huber László polgármester a paktum elmúlt három évének eredményei közt a közfoglalkoztatás és a szociális gazdaság jelentőségét hangsúlyozta. A paktumok tevékenységeiről a vendéglátó kőszegi mellett a gödöllői és a zalaszentgróti paktum képviselői tartottak tájékoztatót.

Mindhárom térségben sikerült tartós, sokszereplős együttműködést létrehozni, sikeres foglalkoztatási projekteket megvalósítani. Básthy Béla, a vendéglátó paktum elnöke szerint nem csak a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását, hanem a térségi munkaadók és vállalkozások megerősödését, a foglalkoztatási, gazdálkodási környezet fejlesztését is szolgálni kívánják. Saját projektjeik mellett feladatuknak tartják a tájékoztatást, a jól működő új modellek térségi elterjesztését. Tavasszal például szociális szövetkezetek alapítására biztatták  partnereiket.

Básthy Béla arról beszélt, hogy a térségi vállalkozások megerősödését is szolgálja a paktum (Fotó: Bartók Alexandra)

Tatár József, a kőszegi Natur7forrás Szociális Szövetkezet elnöke ismertette a kormány szövetkezetek működését támogató jogszabály módosításait, Alasz László pedig a borászattal foglalkozó Borsmonostor Szociális Szövetkezetet mutatta be. A Kőszegi Szociális Gondozó Központ 10 hajléktalan munkanélküli új életkezdését és foglalkoztatását támogató programjáról Raposa Helga igazgató számolt be. Gödöllőn egy gyógyszeripari vállalat igényei szerinti munkaerőképzés, toborzás, Zalaszentgróton több egymásra épülő határmenti, vidékfejlesztési és foglalkoztatási projekt jellemző a paktumra.

A jelenlévők a most zajló programok mellett tájékoztatást kaptak a paktumok 2014–2020 közötti kilátásairól. Akkor a foglalkoztathatóságot gyakorlat útján, munkatapasztalattal javító programok állnak majd a központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!