Gazdaság

2014.02.04. 10:15

Kis pincék nagy borai

A kis pincészeteknek rendszerint kevés lehetőségük van arra, hogy széles körben bemutathassák boraikat. Közülük a legjobbaknak kínál ehhez most segítséget a Carton Hungaricum pályázat.

Rékai Zoltán

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös pályázatot hirdet – Carton Hungaricum elnevezéssel – a hazai kistermelők kiváló minőségű borainak népszerűsítésére, s országimázs fejlesztésére, jelentette be sajtótájékoztatón dr. Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, valamint Kohut Balázs, a KIM gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A pályázat során hat olyan borászt keresnek, akik kis tételben, ám világszínvonalú borokat készítenek. A programban olyan kispincészetek vehetnek részt, amelyeknél az éves mennyiség nem haladja meg 25 ezer litert, azaz a 33 ezer palackot. A borok kiválasztása az országkóstoló mintájára történik majd. A jelentkezési lap az internetről letölthető, a NÉBIH-nél lehet leadni a nevezett borokat. Egy termelő maximum három féle borral nevezhet. Az Országos Borszakértő Bizottság tagjaiból, s további szakemberekből álló zsűri választja ki hat nyertes bort. Ezek közül kettő-kettő lesz fehér, illetve vörösbor, egy rozé és egy borkülönlegesség. A nyertesek díja pedig egyenként 5 millió forintos ország-imázs csomag. Ezen a pályázaton nem csak azok a borászok vehetnek részt, akik palackozzák boraikat, hanem azok is, akik csak lédig borral rendelkeznek.

Vas megyében kis készülnek kiváló borok. Itt az alkalom arra, hogy ezt a borászok megmutassák boraikat országnak, világnak. Fotó: Rékai Zoltán

A két minisztérium a nyertesektől ezer palack bort megvásárol, s ha az nincs palackba töltve, akkor annak költségét is finanszírozzák pályázat kiírói. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájntanszékével együttműködve minden nyertes bor egyedi tervezésű címkét kap. A Carton Hungaricum egyedi kivitelezésű hatos kartonjaiba a hat nyertes egy-egy palack bora kerül.

Ezek a borok körbejárják majd a világot: New York, Peking, London, Tokió, Belgrád és Brüsszel borbemutatóin szerepelnek, ahol szakmai érdeklődők, kereskedők és szakújságírók ismerkedhetnek meg a magyar kistermelők legjobb boraival, amelyek így egyrészt az országimázs részévé válnak, másrészt pedig megmutatják, hogy milyen kiváló borok készülnek hazánkban. A külföldi roadshow mellett a borok bemutatkoznak idehaza is. A leghíresebb hazai fesztiválokon, azonban nem csak a nyertesek lesznek ott, hanem azok a borok is, amelyek ugyancsak nagyon jó értékelést kaptak, de végül nem kerültek be a legjobb hatba. A pályázatukat 2014. február 21-éig nyújthatják be a pincészetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!