Gazdaság

2014.03.20. 14:20

Tisztulhat a cégvilág?

Megyei körkép - Az év első két hónapjában közel negyven cég ellen kellett kényszertörlést alkalmazni.

feketelista.hu

Tavaly a különböző eljárásokat követően 33 610 cég szűnt meg, közülük 17 230 társaság kényszertörléssel. Ezt az eljárásformát 2012 augusztusától alkalmazzák a cégbíróságok, azóta - idén márciusig - összesen csaknem 30 000 cég kényszertörlésére került sor tájékoztat a feketelista.hu portál.

A cégbíróság négy esetben indíthat kényszertörlési eljárást: ha törvényességi felügyeleti hatáskörben eljárva a céget megszűntnek nyilvánítja, ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezi be, és határidőn belül nem terjeszt elő törlése iránt szabályszerű kérelmet, ha a cég a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre, ha a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és a végelszámolás lefolytatásának nincs helye.

Grafika: Kelemen Attila

A felelőtlenül gazdálkodó számára tehát a kényszertörlés elvileg nem jelenthet menekülési utat - a bíróság megállapíthatja a tisztségviselők felelősségét a rossz gazdálkodásért, és kötelezheti őket a tartozások kifizetésére - az üzleti élet, a cégvilág viszont várhatóan tisztulhat.

Vas megyében az országos trendhez hasonlóan alakul a statisztika. Míg 2012-ben 67 vállalkozás szűnt meg kényszertörléssel, tavaly ennek több, mint duplája, 175. az idei év első két hónapjában pedig már 37 vállalkozást vontak ki ilyen módon a piacról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!