Gazdaság

2014.06.10. 14:20

Szépen fejlődik a repce, bár az olajos növénynek számos ellensége van

Chernelházadamonya - A repce termesztésének aktualitásait vitatták meg termelők.

Peltzer Géza

Mint hamar kiderült, számos ellensége van az őszi káposztarepcének (Brassica napus), és ha még az időjárás is ellene fordul, csak igen gondos termesztés és növényvédelem mellett hoz kielégítő termést. Az időjárás ebben a szezonban nem kényeztette el az ősszel földbe került magot. Csapadék ugyan volt elegendő (Chernelházadamonyán eddig 627 milliméter mértek), de ennek eloszlása aránytalan volt. A tél során egyetlen egyszer mértek mínusz 10 Celsius-fokot, a föld hőmérséklete gyakorlatilag egyszer sem hűlt le nulla fok alá, aminek azért van fontos szerepe, mert a kártevők jól teleltek. Az egyik szakmai előadó elmondta, hogy már január derekán fogott rovarkártevőt (repcebolha, repceormányos) a vetésben. A korai rovarkártétel csak az egyik pobléma: a Répce mentén jelentős terület került víz alá májusban, amikor a folyó kilépett medréből, de a napokig tomboló orkán erejű szél is jelentős károkat okozott azzal, hogy megfektette a növényeket.

Bodorics Balázs, a Répcevölgye 2001 Kft. termelési igazgatója egy szépen fejlett növénnyel. A becők kiteleltek, ha nem lesz jég, jó közepes termés lesz idén. Fotó: Peltzer Géza

Térmeg János a repce hiánytüneteit mutatta be. Ha a növény nem kap megfelelő mennyiségű foszfort, káliumot, nitrogént, bórt, magnéziumot, mangánt, nem fejlődik megfelelően. Ha már látszik a növényen a hiánybetegség, az azt jelenti, hogy a nyomelemek 40 százalékát nem kapta meg – tette hozzá. A hiánytüneteket kezelni nem lehet, csak megelőzni, hangsúlyozta, ezért a legcélszerűbb szerinte, ha az első lombtrágyával a gazdák kijuttatják azt a készítményt, amely tartalmazza a kulcsfontosságú nyomelemeket. Az őszi növényvédelemről beszélt Krajcár Csaba, hangsúlyozva, hogy az apró morzsás magágy és 15-20 milliméteres bemosó csapadék hiányában ez nem lehet hatékony. Olyan technológiát javasolt, amely során fajtához igazítják a speciális növényvédő szert.

A növény tápanyagigénye folyamatosan növekszik fejlődése során – hangsúlyozta egy cég képviselője, aki szemléltette is a vegyszermennyiség és a hektáronkénti hozam összefüggését.

Egy előadó arról beszélt, hogy az olajos magvak ára leszálló ágban van, miközben a termelőknek egyre több nehézséggel kell megküzdeniük.

Vadvári László, a GKI Hungária Kft. képviselője a szántóföldi bemutatón a cég fajtáit ismerteti a gazdákkal. Fotó: Peltzer Géza

A résztvevők később a szántóföldön győződhettek meg arról, hogy most milyen állapotban vannak az egyes repcefajták – megfelelő technológia alkalmazása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!