Gazdaság

2014.07.29. 16:10

Aki tartozik, november 17-éig fizetheti meg

Győr - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Vas megyében tavaly közel 24 adózó kapott ilyen értesítőt, idén is körülbelül ennyien kapnak levelet a NAV-tól.

Peltzer Géza

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van - tudtuk meg Kovács Mária sajtószóvivőtől. A NAV az egyenleg megállapításánál az adófolyószámla 2013. december 31-ei állapotát veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2013-ra vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett. Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és június 10. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően már a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és, ha 2013-ra vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor július végétől megtekinthetik késedelmipótlék-levezetésüket is.

A késedelmi pótlék megfizetési határideje 2014. november 17. Vas megyében tavaly 23 ezer 908 darab folyószámla-kivonatot küldött ki a NAV, melyből 14 ezer 197 darab pótlékértesítőt is tartalmazott, 10 ezer 120 elektronikus bevalló pedig az interneten kérdezhette le adófolyószámlája adatait. A tavalyi folyószámla-kivonatokra és pótlékértesítőkre mindössze az érintettek 0,9 százaléka (320 adózó) tett észrevételt. A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak célszerű azt a kivonat mellékleteként megküldött Tájékoztató segítségével saját nyilvántartásával összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt tenni az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon. A NAV honlapjáról letölthető Folyószámla-kivonatra észrevétel elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!