Gazdaság

2014.07.01. 15:50

Kultúrába, borba tették a vagyont

2013-ban is eredményesen működött az Esterházy család vagyonát kezelő alapítvány cégcsoportja.

Rékai Zoltán

Az Esterházy hercegi családnak Vas megyében is voltak egykor uradalmai. Az 1935-ös gazdacímtár szerint Magyarország legnagyobb földesura Esterházy Pál volt, 220 ezer hektáros területtel. 1945-ben a család összes birtokát elkobozták, amely miatt kárpótlásra voltak jogosultak. Ám úgy gondolták, hogy a felajánlott 5 millió forint értékű kárpótlási jegy nem áll arányban az elvett vagyonnal, ezért azt nem fogadták el. Burgenlandban visszakapták birtokaik több mint felét, amelyeket alapítvány kezel.

A szentmargitbányai kőfejtőben nyáron operákat is rendeznek. Fotó: Rékai Zoltán

Az Esterházy Magánalapítvány cégcsoportja tavaly 46,8 millió euró bevételre tett szert, ez több mint 10 százalékkal haladja meg az előző évit. Ennek csaknem kétharmada az erdő és mezőgazdasági tevékenységből származik. Az alapítvány tulajdona 20 ezer hektár erdő, amelyből évente 300 ezer köbméter fát termelnek ki. A 1600 hektárnyi mezőgazdasági területen biogazdálkodást folytatnak. Az erdészeti és mezőgazdasági tevékenység eredménye 6,6 millió euró. Az Esterházy borászat tavaly 2,1 millió eurós forgalmat bonyolított le. Az éves termelés 500 ezer palack, hetven százaléka vörösbor. Annak ellenére, hogy csökkent a Burgenlandban eltöltött vendégéjszakák száma, növekedett az Esterházy kulturális helyszínek – a kismartoni kastély, a fraknói vár, a szentmargitbányai (Sankt Margarethen) kőfejtő – látogatottsága. Ez utóbbi a nagy nyári szabadtéri operafesztivál helyszíne.

A kismartoni kastélyt 180 ezer vendég kereste fel tavaly, ez 9 százalékkal több a 2012. évi létszámnál. Évente mintegy kétszázötven rendezvény helyszíne az épület. Az alapítvány eddigi tevékenysége során mintegy 30 millió eurót költött, a kulturális és természeti értékek megőrzésére, a történelmi épületek felújítására. A kismartoni kastélyban, illetve a közvetlen környezetében az elmúlt nyolc évben mintegy 10 millió euró értékben fektettek be. Megújult a kastély szomszédságában lévő étterem, vinotékát alakították ki, a legújabb fejlesztés pedig regionális termékek árusítására szolgáló csarnok. Az idén megkezdődik a fraknói vár étteremének a kialakítása. Az alapítvány kétszáznyolcvanöt embernek, köztük magyaroknak ad munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!