Gazdaság

2014.11.11. 13:28

Egészségpénztár: Azonosítsa magát, különben nem kap pénzt!

Év végéig személyesen kell azonosítani magát annak, akinek önkéntes nyugdíjpénztárnál vagy egészségpénztárnál van számlája. Amennyiben ezt elmulasztja, zárolják a pénzt a számláján. Az intézkedésre a pénzmosás elleni törvény miatt van szükség.

Budai Dávid

Kétmillió pénztártagnak személyesen kell azonosítania magát az önkéntes nyugdíjpénztáránál vagy egészségpénztáránál, ha jövőre pénzhez akar jutni. A pénzmosás elleni törvény év végéig adott határidőt, utána nincs kifizetés, csak ha valaki átesik a procedúrán. A tagoknak személyesen kell bemenni az önkéntes pénztárukhoz, és be kell mutatni a személyazonosító okmányukat (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) és a lakcímkártyájukat. Ezt vagy lefénymásolják, vagy ha ezt nem akarja valaki, akkor az adatokat rögzítik, és aláíratják az ügyféllel. Aki ezt a procedúrát nem járja végig, jövőre nem kaphat pénzt a szolgáltatójától, ugyanis a pénztárak 2014. december 31-ét követően kötelesek a megbízások teljesítését megtagadni mindaddig, míg a beazonosítás nem történik meg.

A határidő elmulasztása főként az egészségpénztárak tagjait érintheti rosszul, ők ugyanis jellemzően folyamatosan költenek az egészségpénztári számlájukról. A nem azonosított tagok számláját a határidő lejártakor zárolják, így ezt követően nekik semmilyen kifizetés nem lehetséges. Az érintett tagok 2015. január 1-jétől nem tudják használni az egészségkártyájukat, így kellemetlen meglepetés érheti például azokat, akik ezzel szeretnének a gyógyszertárban fizetni. Továbbá nem kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét, és nem tudják igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatásokat sem mindaddig, amíg az azonosítást el nem végzik. Ezek a pénzek tehát ideiglenesen befagyhatnak, a szükséges adategyeztetések után azonban a pénztártagok zökkenőmentesen újra hozzáférhetnek megtakarításaikhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!