Gazdaság

2014.11.06. 13:40

Számoljunk! Két vasi autós példájával kikalkuláltuk

November harmadikától a díjkalkulátorokon elérhetők a szombaton közzé tett biztosítási díjak. Ami biztos, hogy a kötelező díja nőtt a tavalyihoz képest.

Budai Dávid

Nem mindegy azonban, hogy Szombathelyen élünk, vagy mondjuk Csempeszkopácson, hiszen a biztosítási díj megállapítása nagyban függ a lakhelytől és az életkortól is. Egy internetes kalkulátor segítségével megnéztük, hogy mennyit fizetne egy szombathelyi 20 éves férfi, és mennyit egy csempeszkopácsi 61 éves nő. Azon nem lepődtünk meg, hogy ki fizet többet, azon viszont igen, hogy mennyivel. Ugyanazokkal a feltételekkel egy Suzuki Vitara esetében az alábbi díjakkal kell számolni.

A díjszámításnál egyik esetben sem állítottunk be kedvezményeket, pedig ezekből szép számmal vannak, ugyanis ma már szinte mindenre lehet kedvezményt kapni. A közalkalmazottak, köztisztviselők 15 százalékot spórolhatnak, ha vannak gyerekeink, ők is megérnek legalább 20 százalékot, emailcím és telefonszám megadásáért 25 százalékot kaphatunk. De lehet kedvezményt kapni folyószámlaváltásért, vagy azért, ha cascót is kötünk a kötelező mellé. Lefaraghatunk a díjból, ha egy összegben fizetünk, és általában még az alkusz cégek is felajánlanak pár százalékot. Vagyis akár a felét is megspórolhatjuk a díjnak, de a 2012 óta létező 30 százalékos adóterhet biztosan megúszhatjuk, ha igénybe veszünk jó néhány kedvezményt.

Amikor bekövetkezik a baj, jól jönnek a különféle kiegészítők: Vasban például gyakori a vadkár. Fotó: VN Archív

Képzelt autósaink mindketten ugyanabban a bonus kategóriában szálltak versenybe, bár jövőre a kép már itt is árnyaltabb lenne, ugyanis 2015-től életbe lép még egy fontos változás, eltörlik a kötelező biztosítás bonus rendszerét. A kezdő gépjárművezető az A00 kategóriába kerül, és attól függően, hogy balesetmentesen vezet-e, vagy nem, kerül magasabb, illetve alacsonyabb besorolásba. A biztosítók az árképzéskor tehát figyelembe veszik a bonus besorolását az ügyfélnek, de azt is tudni kell, hogy szabadon dönthetnek arról, hogy milyen mértékben élnek a jutalmazás, illetve a büntetés lehetőségével. Tőlünk nyugatra egyébként már több mint egy évtizede nem használják a bonus rendszert. Természetesen a kötelező biztosítás díjazásának megállapításához a jövőben is szüksége lesz a biztosítóknak arra, hogy tisztában legyenek az ügyfél vezetői múltjával, azaz, hogy balesetmentesen vezet-e, vagy nem. Ezt a célt fogja szolgálni a már jelenleg is működő Kártörténeti Nyilvántartási Rendszer, azaz a KÁNYA. A biztosítók, amennyiben a régi rendszer alapján (bonus rendszer) szeretnék a kötelező biztosítás díját képezni, azt továbbra is megtehetik.

A biztosítótársaságok a kockázatok elemzésével határozzák meg a díjakat, úgy látszik, nemcsak más díjtételeket rendelnek az egyes kockázatokhoz, hanem a kockázatvállalásban is óriásiak a különbségek.

Az egyik biztosító egy 20 éves megyeszékhelyen élő férfi esetében csaknem ötszörös kockázatot lát, mint egy falun élő középkorú hölgynél, ugyanez az arány egy másiknál mindössze kétszeres kockázatot jelent.

Nagyon megéri rászánni egy negyedórát arra, hogy kiszámoljuk, számunkra melyik a legkedvezőbb tarifa, viszont fontos tudni annak, aki biztosítóváltáson töri a fejét, hogy évente csak egyszer lehet váltani.

Év közben az válthat biztosítót, aki 2010 január 2-a után vásárolta autóját. 2010. január 2-a utáni autóvásárlásoknál a biztosítási szerződés megkötésének napja a biztosítási évforduló. Sokszor akkor is érdemes váltani, ha ugyanannál a biztosítónál maradunk. Ki lehet csikarni némi kedvezményt így is, mivel a biztosítók inkább adnak némi kedvezményt, semhogy elveszítsenek egy ügyfelet.

Ahhoz azonban, hogy januártól már új társaságnál legyünk, legkésőbb december 1-jéig fel kell mondanunk korábbi szerződésünket és december 31-éig meg kell kötni az újat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!