Gazdaság

2014.12.04. 19:15

Idén 67 ezret költünk karácsonyi ajándékokra

A megkérdezettek közel harmada novemberben kezdi el a karácsonyi ajándékok beszerzését, és átlagosan 7 személyt ajándékoznak meg derül ki egy friss kutatásból.

Varga Nóra

A válaszadók karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költenek, míg további közel 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra. A legtöbben jellemzően előre spórolva, tudatosan készülnek az ünnepi költekezésre, de 19 százalék hitelt is igénybe vesz a kiadások finanszírozására.

A megkérdezettek háromnegyede szűk, 34 százaléka pedig szélesebb családi körben is ünnepel, és csupán 11 százalék azok száma, akik a barátokkal is. A válaszadók több mint fele (56 százalék) esetében kerül halászlé az ünnepi asztalra, de népszerű a töltött káposzta (48 százalék) és a bejgli (74 százalék) is. A kutatásban résztvevők fele jelezte, hogy nincs kiemelt, fő vásárló, azaz többen is kiveszik részüket az ajándékok beszerzéséből.

Tudatosan készülnek a válaszadók a karácsonyi ajándékvásárlásra, hiszen 18 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően az év során, 27 százalék pedig novemberben megkezdi azok beszerzését. Az utolsó pillanatra mindössze 10 százalék hagyja a vásárlást.

A legnépszerűbb karácsonyi ajándék idén a könyv és a kozmetikum, a játék csak a hatodik helyen áll Grafika: Kelemen Attila

A túlnyomó többség előre megtervezi, hogy mit vesz majd. A legnépszerűbb ajándék idén a könyv (68 százalék), a kozmetikum (63 százalék) és a ruhanemű, illetve cipő (52 százalék) (ld. táblázatunkat).

A megkérdezettek átlagban 7 személynek vásárolnak karácsonyi ajándékot, és átlagosan 67 ezer forintot költenek ajándékra háztartásonként. A felmérésben résztvevők ezen felül átlag 45 ezer forintot költenek az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra.

Tudatosak a megkérdezettek az ajándékok finanszírozását illetően is: tízből hat an az aktuális fizetéséből, négyen pedig általános tartalékaikból fizetik az ünnephez kapcsolódó kiadásokat, 36 százalék a kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodik, kölcsönt pedig 19 százalék vesz igénybe . A karácsonyhoz kapcsolódó előre tervezett kiadások mellett egy váratlan esemény például műszaki cikk vagy autó elromlása, esetleg hirtelen szükségessé váló fogászati beavatkozás esetén azonban már többen vennének fel hitelt.

Egy másik bank a Mikulásra vásárolt ajándékok árát vizsgálta meg. Néhány országban, például Magyarországon és Németországban a karácsonyi nagy ajándékozás előtt még jön a Mikulás is. A legtöbb országban ugyanakkor, például a skandinávoknál vagy a tengerentúlon nem ismerik a Mikulás mai magyar formáját, ott csak karácsonyra hoz ajándékot a gyerekeknek. A kettős ünnepet eltérően ítélik meg a családok: ki örül, hogy kétszer is van lehetőség meglepetést okozni a gyerekeknek, míg másoknak fejtörést okoz, hogy egy hónapon belül kétszer mit vásároljon, és főleg mekkora összegért.

Az internetes fórumokat böngészve eltérnek a vélemények arról, ki mekkora összegben vásárol ajándékot december elején: a többség ugyan csak édességet, gyümölcsöt, apróságot ad, legfeljebb 3 ezerforint értékben, több fórumozó szülő is úgy nyilatkozott, hogy legalább ezer forint értékben vásárol játékot, és van, aki még ennél is többet költ.

Ahogy a legtöbb ünnep, a Mikulás is sokkal inkább az anyagiakról szól, mint régen. Eredetileg a Mikulás szaloncukrot, diót, csokoládét, gyümölcsöt tett az ablakba kikészített csizmákba, ma már azonban kevés helyen divat a dió, gyümölcs ajándékozása, sokkal inkább jellemző a csokoládé és a játék. Az internetes fórumokat olvasva találni olyan bejegyzést, ahol több ezer forintot érő, márkás baba ült Mikuláskor az ablakban. A gyerekekre hatnak az érdekes játékokat kínáló reklámok, illetve az egyre divatosabb játszóházi mikulásprogramok is, ahol szintén a befizetett összegért cserébe játékot kapnak a gyerekek. Nagy szerepe van a kortársaknak is: ki mit mesél, mit kapott.

A Mikulás ünnepén is a szülőkön múlik, mit tanul a gyerek: mennyire fontos a családban, hogy drága játékot vegyenek, vagy mennyire a meghittségen, a meglepetés várásán van a hangsúly. Ha ilyenkor is tudatosan, előre megtervezzük a költségeket, és időt szánunk az előkészületekre, biztos, hogy megtaláljuk, amire a gyerek épp vágyik, és ár/érték arányban is tudunk a családi kasszához igazodni teszi hozzá Horváth-Magyary Nóra, egy gyerekeknek szóló pénzügyi vetélkedő szervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!