Gazdaság

2015.01.11. 19:34

A cégeknek szabályos munkaszerződésekkel kell rendelkezniük

Szombathely – Fokozott munkaügyi ellenőrzésekre kell felkészülniük idén a faiparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a személy- és vagyonvédelem területén, valamint az építőiparban dolgozóknak.

Budai Dávid

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága tavaly év végén tette közzé a 2015-ös évre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervét, amelyben meghatározta a munkaügyi ellenőrzési időszakokat, és a célzott ellenőrzési területeket. Ennek alapján idén munkavédelmi szempontból kiemelt figyelmet élvez a faiparban, valamint az egészségügyi és mezőgazdasági ágazatban jelentkező veszélyforrásokat feltáró, a baleseteket és fertőzéseket megelőző munkáltatói intézkedések vizsgálata. Nagyszámú munkaügyi ellenőrzésre számíthatnak a személy- és vagyonvédelem területén, és az építőiparban működő foglalkoztatók is. Valamint, ahogyan azt már korábban megírtuk a munkaerő-kölcsönző cégek is erőteljesebb kontrollra készülhetnek, főleg a márciusi-április időszakban.

A munkavállalók érdekeit védik a szigorodó ellenőrzések. Fotó: Archív / Kiss Teodóra

Vas megyében több mint egy tucat cég foglalkozik munkaerő-kölcsönzéssel, az általunk megkérdezett cégvezetők szerint az, hogy a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégeket is kiemelten fogják ellenőrizni, annak a gazdaság kifehérítése a célja, hiszen ezen a területen sok visszaélés volt az elmúlt időszakban, főleg ami a munkavállalók bejelentési kötelezettségét érinti.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a nyári időszakban idén is a foglalkoztatás alapvető szabályainak érvényesülését vizsgálja majd kiemelten a munkaügyi felügyelőség. Vagyis a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli feketefoglalkoztatás, illetve a munkabérekre vonatkozó rendelkezések betartása lesz majd a hatóság célkeresztjében. Az idényjellegű munkakörökre felvett munkavállalók alkalmazásánál a cégeknek ezért is érdemes fokozott körültekintéssel eljárniuk, és legkésőbb a munkakezdés időpontjáig rendezniük a szabályos foglalkoztatáshoz szükséges papírmunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!