Gazdaság

2015.05.08. 16:15

Holt fából élő erdőt

Befejeződött az erdei élőhely rekonstrukciója a megye védett területein. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. együtt végezte el a munkát.

Bajdó Bettina

A két együttműködő partner, mint a Vas megyei állami tulajdonú erdők 94,6 százalékának kezelője – által alkotott konzorcium 300 millió forint uniós támogatást használt fel. A program során Vas megye védett erdőterületeire, valamint az állami tulajdonú erdők kiemelkedő természeti értékeinek megőrzésére helyezték a hangsúlyt. A program során rengeteg mindent megvalósítottak, többek között megtörtént az eredetileg vízzel borított erdők vízgyűjtő árkainak lezárása, valamint vízvisszatartó töltések épültek a meglévő lápok megmaradása és az új lápterületek kialakulásához. Az erdei életközösség működéséhez nélkülözhetetlen holt faanyag létrehozásával, mindenekelőtt a kizárólag holt fában élő állatfajok életfeltételei jelentősen javultak, melyek kedvezően hatnak az erdei életközösségekre. A visszaszorulóban lévő, ritka fafajok ültetésével nőtt az erdők változatossága, továbbá madár- és denevérodúkat helyeztek ki, ezzel pótolva a hiányzó odvas fákat. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi Madárvédelmi Mintatelepe teljes megújult, ezen kívül kialakítottak három erdei kisvízállást és 50 kétéltű élőhelyet. A két meglévő tanösvény teljesen megújult és két új tanösvényt építettek ki. Az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény elnyerte az Év Ökoturisztikai Létesítménye címet.

A pályázat támogatásával a beruházások későbbi hatásának vizsgálata érdekében többek között fényképezőgépeket, GPS-készülékeket, denevérdetektort és távcsöveket szereztek be. A projekt május 9-én zárult le. A végrehajtása során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a nagyközönség számára ismertté tegyék az egészséges, természetes erdő jellegzetességeit, így különösen az erdőben hagyott holt faanyag szerepét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!