Gazdaság

2015.08.31. 18:36

Évente 280 ezer forintot kaphat az államtól! (x)

Magyarországon minden kétséget kizárólag magas adóterheket rónak a nyakunkba. Ezzel nem lehet vitatkozni, mint ahogy azzal sem, hogy akad számos olyan lehetőség, amely lehetőséget nyújt arra, hogy ebből a temérdek adóból valamennyit visszaszerezzünk. Ezek a lehetőségek első sorban a nyugdíj megtakarításokhoz kapcsolódnak.

A nyugdíjjal nagy problémák vannak

Manapság már senkit nem lep meg, hogyha azt hallja, hogy nem lesz nyugdíja, vagy csak nagyon kevés. Ennek több oka is van, elég csak az öregedő társadalomra, az óriási méretet öltő kivándorlásra gondolni. A keletkező nyugdíjhiánnyal pedig kezdeni kell valamit, hiszen senki nem viseli könnyen, ha a havi bevételei a felére csappannak. Ez sajnos nem vicc, a kalkulátor segítségével könnyen kiszámíthatjuk, hogy mekkora állami nyugdíjra vagyunk jogosultak a jelenlegi szabályozás szerint. Maximum ekkora összegre számíthatunk, vagy még ennyire sem, éppen ezért valamilyen módon magunknak is tőkét kell gyűjteni az idős korunkra. Ezt most szinte hihetetlen előnyök mellett tehetjük meg.

A megoldás az államilag támogatott nyugdíj megtakarításokban rejlik

Az állam tudván, hogy társadalmi szinten nem tudja megoldani a nyugdíjproblémát, az egyéneket ösztönzi arra, hogy maguk is takarítsanak meg a nyugdíjas éveikre. Ilyen horderejű kérdésekben pedig a legjobb motiváció a pénz. Jelenleg 3 olyan nyugdíj előtakarékosság közül választhatunk, amely után 20%-os adókedvezményt tudunk igénybe venni, az alábbi limitekkel:

-          önkéntes nyugdíjpénztár, egy évben legfeljebb 150 ezer forintot,

-          nyugdíj előtakarékossági számla, évente maximum 100 ezer forint, ha nyugdíjba vonulunk 2020-ig, akkor 130 ezer forint

-          nyugdíjbiztosítás, évente akár 130 ezer forint

Az, hogy melyik nyugdíj előtakarékossági formát választjuk, persze sok mindentől függ, ilyen például a korunk, a havi megtakarítás nagysága, vagy a pénzügyi képzettségünk. Viszont ahhoz, hogy az éves 280 ezer forint extra pénzt zsebre tegyük, az alábbi teendőnk van:

Így szerezhetünk évente plusz 280 ezer forintot

Az előbb bemutattuk, hogy egyes nyugdíj előtakarékosságra egyenként mekkora adókedvezményt vehetünk igénybe, viszont az SZJA törvény szerint, ha több nyugdíj előtakarékosságunk van, akkor az egyes limiteket betartva, összesen 280 ezer forint adójóváírásra van lehetőségünk. Egy példával szemléltetve:

Indítunk egyszerre egy önkéntes nyugdíjpénztárt (fontos, hogy mi fizessük, ne a munkáltatónk, mert akkor nem jár az adóvisszatérítés), és egy nyugdíjbiztosítást. Bár mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen egy éves 750 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztár, és egy 650 ezer forintos nyugdíjbiztosítással tudjuk visszakapni az államtól a maximális 280 ezer forintot. De akkor se aggódjunk, ha nem áll a rendelkezésünkre ekkora összeg, mert a 20% minden összegre vonatkozik, és nagy előny, hogy minden befizetett 10 ezer forint után 12 ezer termeli nekünk a nagyobb nyereséget a nyugdíjas éveinkre.

Használjuk ki ezt a lehetőséget!

Több érv is szól amellett, hogy belevágjunk egy nyugdíj megtakarításba. Először is, ha nem tesszük, olyan keserves nyugdíjas éveink lesznek, amelyet az ellenségünknek sem kívánnánk. Ezen felül pedig, a sok befizetett adónkból így vissza tudunk szerezni minden évben, ha ezt nem tesszük később nem lesz módunk rá, az államnál marad a pénz. Pedig mindannyian jól tudjuk, hogy nálunk jobb helyen van az a pénzösszeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!