Gazdaság

2016.07.03. 18:30

Mérlegen a szövetkezetek - A szervezetek taglétszáma az elmúlt 15 évben 16 ezerről 600 főre apadt

Megyei körkép – A mezőgazdaságban 202 ezer, az élelmiszeriparban 175 ezer forintot kerestek tavaly a vasiak a szövetkezeti összesítés szerint.

Budai Dávid

A Vas megyében található szövetkezetek minden évben készítenek mérleget az előző évről. Nem maradt ez el idén sem. Beszámolóikból kiderül: a szövetkezetek továbbra is meghatározó szereplői a megye gazdasági életének. A Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségéhez bármely mezőgazdasággal foglalkozó szervezet csatlakozhat. Tavaly 34 gazdálkodó és egyéb szervezet, 41 magánszemély tartozott a szövetséghez, amelynek tagjai összesen 27 ezer hektár termőterületen gazdálkodtak. Foglalkoztatottaik létszáma 766 volt, az egy főre jutó átlagkereset pedig meghaladta a 202 ezer forintot. Annak ellenére, hogy az árbevételek és az agrártámogatások összege is csökkent, 1,5 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.

Földbérleti díj címén a termőföld-tulajdonosoknak 1 milliárd 64 millió forintot fizettek ki. Az állami költségvetésbe adó és járulék címén 940 millió forintot fizettek be.

A szeszélyes időjárás miatt a mezőgazdasági vállalkozók tavaly nem tudták produkálni a 2014-es eredményeket, a gabonatermesztő gazdaságok közepes évet zártak. Az állattenyésztésben a tejelőtehén-tartók az elmúlt évek legnagyobb válságával néztek farkasszemet. Az orosz embargó és a megszüntetett kvóta miatti túltermelés alaposan lenyomta a felvásárlási árakat, a gazdaságok sokszor kevesebb mint 75 forintot kaptak egy liter nyers tejért, ami jelentősen elmarad az önköltségi szinttől. A nehéz helyzeten az eddig hozott intézkedések és a tejtermelők tüntetései sem tudtak javítani. Hathatós agrárkormányzati intézkedések elmaradása esetén a tejtermelő gazdaságok rákényszerülnek a veszteséges tevékenységük felszámolására és az ágazatban dolgozók elbocsátására. A sertéságazatban a felvásárlási árak mélyrepülése okozott veszteséget az állattartóknak. A jelenlegi agrár- és vidékpolitika az egyéni gazdaságokra koncentrál, az új EU-s támogatási rendszerben a társas vállalkozásokat sok hátrány éri, az elérhető források csökkenek, sajnos figyelmen kívül marad az a tény, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak jelentős hányada Vas megyében is a 443, mezőgazdasággal foglalkozó társas vállalkozásnál dolgozik.

A szeszélyes időjárás miatt a mezőgazdasági vállalkozók tavaly nem tudták produkálni a 2014-es eredményeket. A Vas megyei gabonatermesztő gazdaságok közepes évet zártak
Fotó: Unger Tamás

AZ ÁFÉSZEK VAS MEGYEI EGYESÜLETE jelenleg négy szövetkezet és nyolc gazdasági társaság érdekképviseletét látja el. A tagszervezetek taglétszáma a gazdasági társaságokká való átalakulások következtében az elmúlt 15 évben 16 ezer főről mintegy 600 főre apadt. Az egyesület tagjai meghatározóan az élelmiszer-kereskedelem területén működnek. A döntően a megyében, illetve kisebb részben a nyugat-dunántúli régióban csaknem 190 kereskedelmi egységet üzemeltető Coopok a községekben - a hagyományoknak megfelelően - meghatározó szerepet játszanak a helyi lakosság élelmiszer-ellátásában. A városokban pedig a mintegy 15-20 százalékos piaci részesedésükkel fontos résztvevői az élelmiszer-kereskedelemnek.

Az elmúlt évben a lakossági fogyasztás több éve tartó csökkenése megállt, és a jövedelmek növekedése kismértékű emelkedést indukált az élelmiszer-forgalmazás területén is. Az élelmiszerpiac minden szereplője erősíteni próbálta pozícióját a forgalom megtartása, a területről való kiszorulás elkerülése vagy egyáltalán a talpon maradás érdekében. A Coopoknak is kemény harcot kellet vívniuk a forgalmi részarányuk megtartásáért. Az elmúlt évek bolthálózat-korszerűsítése, a technológiai és informatikai fejlesztések, az országos, valamint a regionális beszerző központok közreműködésével szervezett akciók tették lehetővé, hogy az éles piaci versenyhelyzetben sem vesztettek pozíciójukból a megye szövetkezetei és szövetkezeti gazdasági társaságai. Az elmúlt esztendőben elért 16,1 milliárd forintos árbevételük mintegy 1 milliárddal haladta meg a bázisévit. Mint munkáltatók is fontos szerepet töltenek be: majdnem 900 embert foglalkoztatnak a kereskedelmi egységeikben, ipari üzemeikben és az igazgatásban. Az elmúlt évben dolgozóik átlagjövedelme mintegy 175 ezer forint volt, ami sajnos elmarad az országos szakmai átlagtól.

A VAS MEGYEI IPARSZÖVETSÉG (közismert nevén KISZÖV) megyei munkaadói és gazdasági érdekképviseleti szervezet, amelynek feladata a szövetségi rendszerben működő tagjai gazdasági és társadalmi érdekeinek képviselete, érdekeinek védelme és érvényesítése, részükre kedvező gazdálkodási környezet és az európai uniós alkalmazkodás elősegítése, illetve a tagvállalatok gazdasági tevékenységének, eredményes gazdálkodásának elősegítése, gazdálkodásukat könnyítő és eredményességüket javító szolgáltatások nyújtása.

Az Iparszövetség több éve tagja az EURES-T Pannónia Munkaadói Szolgáltató és Beszállítói Hálózatnak, melyben évek óta vállalkozókat segítő projektekkel vesznek részt. Tavaly osztrák-magyar munkaadók számára vállalkozási tanácsadást szerveztek heti rendszerességgel. Két iskolában pedig pályaorientációs céllal textil- és ruhaipari szakköröket indítottak, valamint a karitász nyári táborában heti rendszerességgel tartottak kézművesszakkört.

A Burgenlandi Gyáriparosok Szövetségével való együttműködésüket továbbra is folytatják, már szervezik az őszi találkozót. Az együttműködés célja, hogy a Burgenland - Vas megye határrégió területén működő tagjaik érdekeit határon átívelően közösen megvitassák és támogassák, hogy ezáltal növeljék a régió vállalkozásainak versenyképességét, segítsék az új termékek, eljárások, innovatív megoldások kifejlesztését, megismertetését.

A Vas Megyei Iparszövetség alapítója a Nyugat-dunántúli Regionális Iparszövetségnek, tagja a szövetségek szövetsége rendszerben működő Magyar Iparszövetségnek. Emellett képviseli tagjait a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságban, a gazdasági érdekképviseletek társzövetségeiben, illetve Szombathely Megyei Jogú Város Érdekegyeztető Tanácsában. 56 tagjuk van, amelyek Vas megyében működő kis- és középvállalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!