Gazdaság

2016.08.11. 16:34

Két nyugati megye kiürült - Már nemcsak szakmunkás, hanem munkavállaló sincs

Körkép - Munkaerő-piaci szempontból két megye is kiürült, ahol nem szakemberhiány, hanem munkaerőhiány van. A vendéglátók 70-80 százalékánál súlyos a helyzet.

Turbók Attila

- Állandó szakemberhiánnyal küzdünk hónapok óta, komoly kedvezményekkel próbáltuk csábítani a munkavállalókat, később már mi szerveztünk toborzó körutakat azért, hogy valamilyen módon tudjuk pótolni az égető szakmunkáshiányunkat. Napjainkra egyre nehezebb ezt megvalósítani - mondta egy lapunknak adott interjújában dr. Grünwald Imre, a szombathelyi iQor cég HR-igazgatója. Véleményével nincs egyedül abban, hogy Szombathelyen - de akár Vas megyében - egyszerűen nem találni munkavállalót.- Röviden kifejezve súlyos a probléma a vendéglátásban, a melegkonyhás éttermek 70-80 százalékában - jelentette ki lapunknak Völler László, a Vasi Vendéglősök Klubjának elnöke.

Az elnök elmondta, már nemcsak szakácsot és felszolgálót, hanem takarítónőt és konyhalányt sem találni, de ugyanez elmondható egyéb szakmákra, az autószerelőműhelyekre és másokra is. - A 90-es években örültünk, hogy jöttek a nyugati vendégek, ők most is idejárnak, ám nincs ki kiszolgálja őket - tette hozzá. Egy Szombathely környéki fürdőhely étteremvezetője megjegyezte: reggelente gyomorgörccsel jár be éttermébe, vajon ma melyik munkatárs megy ki Ausztriába dolgozni?

Fotó: Szendi Péter

- Nem tudunk a jelenlegi árszínvonal mellett az osztrák bérszínvonallal versenyezni, valahol a közterhek mérséklésében látjuk a kiutat ebből a súlyos helyzetből - fogalmazott Völler László.A szakemberhiányra már országosan is felhívták a figyelmet. A cégek természetesen jól felfogott gazdasági érdekből továbbra is keresik a munkatársakat, az említett szombathelyi cég információink szerint megváltozott munkaképességű jelentkezőket is keres.Kiürültek a nyugati megyék.

- Míg korábban az volt a probléma, hogy nincs jól képzett szakember, ma már nincsen ember sem - betanított munkára, segédmunkára is nehezen lehet csak dolgozókat felvenni - mondta Horváth Szabolcs, a 18 vasipari céget és két középiskolát tömörítő Professio Klaszter elnöke a minap a hirado.hu-nak. A legfrissebb statisztikák szerint a munkaerőpiac ilyen irányú kiürülése az ország két legnyugatibb megyéjét, Vast és Győr-Moson-Sopront érinti.

Fotó: Szendi Péter

Míg szűkebb pátriánkban a helyi gazdaság felszívta a munkaerő itthon maradt részét, addig az észak-nyugati megyében már nemcsak Ausztria, hanem immár Szlovákia is elszipkázza a munkaerőt. A kettősség azért is érdekes, mert a győri Audi kisebb városnyi embert hord a Felvidékről Győrbe, a Győr megyeiek egy része pedig elkezdett átjárni például a Volkswagen felvidéki gyárába. Utóbbi eset a tipikus példája a bérkülönbségeknek annak ellenére, hogy egyes vállalkozások már bérfejlesztésbe kezdtek, de a hozzáértők véleménye szerint ahhoz, hogy a munkavállalók egyáltalán a maradás gondolatáig eljussanak, legalább 30 százalékkal kellene emelni a fizetéseket. Erre rövid távon vajmi kevés esély van. Marad tehát ... a mi is?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég azt nyilatkozta, ha a munkaerő-piaci folyamatok így alakulnak - márpedig rövid távú javulás nem várható - akkor el kell gondolkodni a külföldiek munkavállalásán. Magyarországon jelenleg 50 ezer betöltetlen állás és 230 ezer munkanélküli van. Utóbbiak esetében sürgős ki- és/vagy átképzésre van szükség, a közmunka csak a statisztikákat javítja. A napjainkra súlyos munkaerőhiány a legutóbbi információk szerint már egy autóipari beruházást is megbuktatott itthon. S akkor lássuk, kiből van hiány: az egészségügyben 21,2 százalék hiányzik, az építőiparban 13,1, a turizmusban 11,4, az adminisztrációban 8,9 százalék, a kereskedelemben 7,7, a mezőgazdaságban pedig 6,2. Varga Mihály azt is hozzátette, ha az emberek nem tudnak, vagy nem akarnak dolgozni, akkor robotok is jöhetnek. De ez már egy másik kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!