Gazdaság

2016.11.03. 16:30

Miért nem lesz munkaerő Vasban?

Szombathely- Rövid távon nem javulhat a Vas megyei munkaerőpiaci helyzet. A jelenlegi álláskeresők közül kevés a lehetséges jelölt.

Turbók Attila

- A napjainkban tapasztalható, Vas megyei munkaügyi helyzetben rövid- és középtávon sem várható számottevő javulás - jelentette ki egy minapi előadáson Harangozóné Vígh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. A szakember szerint túl sok a hátráltató tényező ahhoz, hogy a cégek a jelenlegi helyzetben érdemi nagyságrendben tudjanak friss - és ami a legfontosabb: szakképzett - munkaerőt találni. - A dolognak szakképzési, belső migrációs és demográfiai okai is vannak - tette hozzá a főosztályvezető. Pedig munka lenne bőven. Csak a 2016-os év első három negyedévében több mint 11 ezer szabad állást jelentettek be a cégek Vas megyében.

 

A mezőgazdaságnak 2473, a kereskedelemnek 707, az adminisztrációnak 1725, a közigazgatásnak, a rendvédelemnek 2826 emberre lett volna szüksége. - Vasban a cégek nem tudják betölteni az állásokat úgy, hogy 2010 óta növekedik a megye gazdasági teljesítménye - mondta a főosztályvezető. Hangsúlyozta: a jelenlegi álláskeresők között nagy számban vannak az általános iskolát végzettek, nemcsak nálunk, hanem azokban a megyékben is, ahol nagyobb az álláskeresők aránya, tehát elméletben lehetne hozni munkaerőt. A belső migráció azonban nem megoldás, egyrészt 2010 óta már emelkedő, ám napjainkra stagnáló tendenciát mutat, másrészt a költözők nagy része inkább Ausztriát célozta meg (2009-ben 21 ezer 675, 2015-ben 64 ezer 876 volt az Ausztriában dolgozó magyarok száma). Megjegyzendő, hogy a külföldi munkavállalók számának növekedése napjainkra megállni látszik. A statisztikák szerint az egy éven túl állást keresők aránya is állandósult, ami egyrészt demográfiai, másrészt szakképzési probléma, a 25 év alatti és az 50 év feletti álláskeresők közül minden harmadik csak alapfokú végzettséggel rendelkezik.

A belső migráció napjainkra stagnáló tendenciát mutat Magyarországon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!